Белоруският президент Александър Лукашенко заяви днес, че ако бъде приета нова конституция на страната, той повече няма да заема днешния си пост, предаде РИА Новости, позовавайки се на официалната беларуска агенция БелТА.

Лукашенко (66 г.), който управлява бившата съветска република с желязна ръка вече 26 години, от август е изправен пред непрекъснати масови протести от опозицията, която го обвинява, че е фалшифицирал резултатите от президентските избори на 10 август. Той твърди, че на тях е спечелил шестия си пореден мандат с 81% от гласовете. Свободният свят отказва да го признае за легитимен държавен глава.

"Не правя никаква конституция за себе си. С новата конституция аз вече с вас няма да работя като президент. Затова се успокойте, приемайте това спокойно", каза Лукашенко, цитиран от БелТА.

Той заяви още, че никога няма да допусне "приемайки новата конституция, някой да фалшифицира или след това да изфабрикува избори по новата конституция".

Заради полицейското насилие и репресиите срещу опозицията Беларус е обект на европейски санкции.

Лукашенко каза и че е съгласен да стане така "дори и да знам, че няма да е това, което искам. Защо? Защото беларуският народ трябва да премине през това, през което трябва да премине. По-добре сега, без война, по-зле, ако тази война ни бъде подхвърлена".

Президентът беше съобщил по-рано, че проектът за нова конституция ще бъде внесен за обществено обсъждане в началото на 2021 г., припомни РИА Новости. Той уточни, че се подготвя трети неин вариант, тъй като двата предишни не му допаднали.