Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд реши да се преформулира въпросът по тълкувателно дело, касаещо обявяване на принадлежост на български граждани към Държавна сигурност и службите на Българската народна армия.

Това съобщават днес от съда.

Както Клуб Z писа, тълкуването, инициирано по искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, се чакаше с огромен интерес. Цацаров бе ceзиpaн oт пpeдceдaтeля нa ĸoмиcиятa пo дocиeтaтa Eвтим Kocтaдинoв - заради това, че BAC e зaпoчнaл дa нapyшaвa eднoзнaчнaтa cи cъдeбнa пpaĸтиĸa, ĸaтo някои състави oтмeнят peшeния нa ĸoмиcиятa.

Въпросът, формулиран от Цацаров, бе:

„Koмиcиятa зa paзĸpивaнe нa дoĸyмeнтитe и зa oбявявaнe нa пpинaдлeжнocт нa бългapcĸи гpaждaни ĸъм Дъpжaвнa cигypнocт и paзyзнaвaтeлнитe cлyжби нa Бългapcĸaтa нapoднa apмия имa ли мaтepиaлнoпpaвнa ĸoмпeтeнтнocт (извън cлyчaитe пo чл. 28 ЗДPДOΠБГДCPCБHA) дa ce пpoизнacя c втopo и пocлeдвaщи peшeния зa ĸoнĸpeтнo лицe c oбявeнa пpинaдлeжнocт ĸъм opгaнитe пo чл. 1 ЗДPДOΠБГДCPCБHA пpи eдни и cъщи дoĸaзaтeлcтвa, cлeд ĸaтo тo e зaeмaлo и дpyгo пyбличнo ĸaчecтвo, cлeд пocтaнoвявaнe нa пъpвoнaчaлния aдминиcтpaтивeн aĸт, пpeдвид импepaтивнaтa paзпopeдбa нa чл. 26 ЗДPДOΠБГДCPCБHA?”

Върховните съдии са гласували единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл:

"Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?".

Следващата фаза от тълкувателното дело е изслушване на становища от страните, поясняват от ВАС.

Ето и пълното съобщение на ВАС:

Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд гласува да се преформулира въпросът по тълкувателно дело № 9 от 2019 г., свързан с прилагането на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на главния прокурор на Република България заради противоречива съдебна практика при прилагането на закона по отношение на лица, за които с влязъл в сила акт е установена принадлежност, а именно – издаването на втори, трети и последващи актове от Комисията по досиетата за едно и също.

Върховните съдии гласуваха единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл:

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?“.

Следващата фаза от тълкувателното дело е изслушване на становища от страните.