Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Расистката и ислямофобската реторика звучи грозно, но хубавото е, че не е истина. България е един от примерите в ЕС за религиозна толерантност. Ако е имало някога напрежение, то е на политическо, а не на гражданско ниво. Напълно изкуствено е. България е славна страна, която е оцеляла през годините благодарение на своята задружност. Преди всичко друго ние сме хора.“

Това заяви ходжата на Магерово - Салих Трончов - в предаването „По острието с Калоян Константинов“.

„Нека не забравяме, че националистическите партии в България принадлежат на ДПС. Неотдавна излезе декларация, която Лютви Местан разпространи, след като бе премахнат като председател на ДПС. В нея се посочва как Ахмед Доган е отпуснал, с подписа на покойния Ахмед Емин, 1 милион лева на партия „Атака“. Нека не забравяме нападението над Баня Баши в София от „националистите“. Тогава подкрепата за ДПС беше много ниска“, допълни той.

Според него патриотите и ДПС разиграват не само етническата, но и верската карта, когато трябва повишаване на електоралната подкрепа. Задкулисно обаче отношенията им са повече от приятелски:

„Когато Борисов стана за пръв път премиер, присъствах на клетвата му в Народното събрание. Едно беше държанието на политиците пред камерите, съвсем различно зад тях. Поздравяваха се, говореха си. Те манипулират избирателите си като лицемерничат. Една стена дели кабинета на заместник-главния мюфтия и офисите на ВМРО. Виждал съм многократно как Каракачанов си пие чая с арабите продавачи под сградата на ВМРО. Едно е от партийната трибуна, а съвсем различно е реалността.“

Ахмед Доган е лежал в Белене проформа

Според Салих Трончов ДПС вреди на цялата страна, но най-вече на мюсюлманите. И те започват да осъзнават това. От 1,3 милиона мюсюлмани у нас едва около 300 000 гласуват за партията на Доган, докато в силните ѝ години бройката е надвишавала 600 000.

„ДПС се грижи да изолира мюсюлманите от останалото население на страната. Ние нямаме нормални пътища, нямаме водоизточници, живеем назад във времето. Когато влязохме в ЕС, разбрахме това. И от роби на ДПС майките и бащите на нашите ученици в момента се превърнаха в роби на полетата по Англия. Докато не бъде разбит митът за ДПС, в основното българско население винаги ще съществува нотката на дискриминация. Мюсюлманското общество трябва да се помести във всички партии, не само в една. Ние сме част от държавата, ние сме български граждани. Не искаме да се делим от останалите хора.  Това ще стане, когато ДПС престане да съществува в българския парламент“, категоричен е ходжата.

Имамът посочва, че Ахмед Доган никога не е бил проводник на турските интереси в България, а на руските. И разказва, че по информация на „един от нашите мюсюлмани Рамадан Коруджу“, който е лежал в лагера в Белене, Доган е бил там два месеца, защото целта била „да го изкарат дисидент.“

„Това беше действие на руските служби. Доган винаги е бил руски агент. Самият Възродителен процес не беше по вина на българското население, а на политиците“, казва Трончов.

Според него Делян Пеевски и Ахмед Доган са имали забрана да посещават Турция, когато отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха преди няколко години след свалянето на руския изтребител.

Джамиите като политически проводник

Ходжа Салих Трончов изтъква, че ДПС използва ходжите по районите за контрол на населението и упражнява репресия:

„Ходжите в България се притесняват да говорят, защото имаше голям опит на ДПС да превърне джамиите в малки политически централи. Аз не мога да го преживея това. Когато си познаваш религията, няма как да го допуснеш това. Ислямът гласи, че всеки човек на Земята е градивен фактор. Мюсюлманите у нас подкрепят различни политически семейства. Когато имамът подкрепя дадена партия, хората отказват да посещават джамиите.“

Според него ДПС не упражнява натиск над главния мюфтия, но „ако самият административно-духовен лидер реши, че трябва да е обвързан политически – е в името на нещо друго, не на религията“.

Именно заради унизителното положение, в което са поставени мюсюлманите и религията в България, Салих Трончов в края на ноември подава оставка като ходжа. За едни 500 лв. държавна заплата не си струва да продаваш достойнството и вярата си.

Протестираш срещу премиера – няма път за твоите села

Той твърди, че премиерът Бойко Борисов е поискал той да бъде отстранен от поста. Причината била, че от години Трончов протестира срещу окаяното състояние на пътищата във Велинградско, които отнемат човешки животи, но реакция няма.

„От 4 г. водя битка с институциите да оправят пътищата в нашия район. Включително протестирам всеки път, щом премиерът идва. А той посещава често Велинград, защото има желание да разкрие волфрамова мина там. Докато един ден не беше намекнато на кметовете на нашите села, че заради ходжата им – път няма да видят“, обяснява Трончов.

 „Никога не съм се притеснявал да наричам Бойко Борисов диктатор, дори в национален ефир. Очевидно това и другите ми дейности са го засегнали. Той поиска от своя по-голям брат – ДПС – да му помогне да ме отстрани. Той и в парламента иска помощ от тях, когато е притиснат от другите партии“, казва имамът.

Според него обаче Борисов управлява с диктат народа, но „него го управлява Делян Пеевски, а зад Пеевски е Ахмед Доган“.

„Когато се погледне премиерът в огледалото, може би по-често вижда Тодор Живков. Той прилага същите прийоми в държавата. ЕНП отрича тук да има диктатура, но тя е очевидна на всяко държавно ниво. Дори духовенството вече е подвластно“, казва ходжата.

Ислямът и политиката не бива да се смесват

Имамът коментира и случаите на тероризъм в името на исляма. Той напълно осъди всякакви терористични актове и категорично заяви, че да убиваш други хора и да се самоубиваш в името на исляма – ще те заведе право в ада. Ислямът проповядва мир и любов. Трончов отрича насилствената смяна на вярата и гарантира неприкосновеността на разума, препитанието на човека, неговите достойнство и чест. 

„Когато полиците и духовните лидери започнат да говорят на един език, тогава има проблем. Политическият ислям е виновен за тероризма. Когато чужди сили се намесиха по арабските страни, тогава тръгна тероризмът по Европа. Радикалният ислям значи „краен“, а Аллах казва да се следва средният път. Крайно време е световните лидери да спрат да говорят за религия“, смята ходжа Салих Трончов.

 

 

 

 

 

Коментари

....

Голяма задружност 5 века, няма що. Пък и след това. Но има и верни неща, които е казал ходжата. По-добре е да се придържаме към толерантността и правилата.
 's picture

Бобо

Подчинението

Както и ДПС така и ВМРОтата от двете страни на границата са скачени съдове на пряко подчинение на Кремъл....резултатите са на лице

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.