Унгария и Полша не могат да обвържат върховенството на закона с еврофондовете, докато ЕС не промени основополагашия си договор.

Така двете държави затвърдиха позициите си по въпроса, предаде Ройтерс. Това стана в Будапеща, на среща между премиерите Виктор Орбан и Мантеуш Моравецки.

Будапеща и Варшава вече блокираха бюджета на ЕС на обща стойност 1,8 трилиона евро. В момента срещу двете държави тече производство на Еврокомисията по член 7. Правителствата са обвинени в подкопаване на независимостта на съдебните системи и медиите. От жизнена важност е парите да потекат съвсем скоро към страните членки, за да могат те да подпомогнат възстановяването си от COVID-19.

Двамата премиери разпространиха и съвместна декларация, в която страните се солидаризират изцяло помежду си.

„Решихме да съгласуваме позициите си по тези въпроси. Нито Полша, нито Унгария ще приемат каквото и да мило предложение, което бъде сметнато за неприемливо от другата страна“, се казва в декларацията.

Орбан дори обвини в безотговорност „онези, които ще забавят спешното финансиране“, като визира Фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Според него сега е времето за бъдат вземани бързи решения с цел подпомагане на икономиката.

Този спор не може да бъде разрешен с пари, смята Моравецки. Той защити ветото и се зарече, че двете страни са обсъдили и по-нататъшното му използване, за да бъде променена „наложената лоша динамика“.

Висш европейски дипломат обаче заяви пред Ройтерс, че останалите страни членки нямат желанието да предоговарят условието за обвързването на върховенството на закона с еврофондсовете.

„Със своята декларация Полша и Унгария все по-дълбоко навлизат в изолация. Ясно е, че няма абсолютно никаква подкрепа за ново обсъждане на механизма за условност в Европарламента или в Съвета на ЕС“, каза дипломатът.

Същаевременно изказване на унгарски депутат от Европейската народна партия (ЕНП) предзвика гняв в партийните редици, пише "Политико".

Тамаш Дойч, оглавяващ делегацията на управляващата унгарска партия ФИДЕС в ЕНП сравни дебатите за въховенството на закона с методите на Гестапо. На което Естебан Гонсалес Понс – зам.-председателят на парламентарната група на ЕНП, изригна в туитър.

„Сравнението е обизно за всички нас в ЕНП. Спрете блокирането на кризисните фондове за цяла Европа. Няма да отстъпим за върховенството на закона“, написа той.

ЕК: Механизмът е договорен още през юли

Еврокомисията смята, че условието за обвързване на разходите от следващия бюджет на ЕС със състоянието на върховенството на закона отговаря изцяло на договореностите, постигнати през юли от Европейския съвет.

Така говорител на ЕК коментира твърденията на властите в Унгария и Полша, че поставеното условие е напълно различно от юлското споразумение.

Германското председателство на Съвета на ЕС води преговорите за утвърждаване на европейския бюджет. Службите на Комисията се подготвят за възможност до края на годината новият бюджет да не бъде приет, както предвиждат процедурите по договора за ЕС, допълни говорителят. Но в „Берлемон“ са на мнение, че всякакви спорове по тези въпроси следва да се решат от Съда на ЕС.