За ресторантите в хотелите да бъде направено изключение и те да не бъдат затваряни. 

За това е настояла министърката на туризма Марияна Николова пред колегата си здравен министър Костадин Ангелов, съобщава специализираният туристически сайт Travelnews, позовавайки се на ведомството на Николова. Министърката е изпратила писмо до Ангелов в отговор на искането на Националния борд по туризъм.

Причината е, че от тази нощ влизат в сила новите рестриктивни мерки за борба с коронавируса, част от които предвиждат пълно затваряне на заведенията, в т.ч. ресторантите. Засега до 21 декември. Те могат да работят само за доставка на храна за вкъщи.

В същото време обаче няма забрана за хотелите да работят. В бранша се надяват и на посещения около студентския празник 8 декември.

Конкретно от борда по туризъм настояват заведенията да обслужват само гостите в местата за настаняване, които от своя страна трябва да са направили предварителни резервации и външни лица да не се допускат. Те може да работят с намален капацитет от 50%, цитира сайтът позиция на борда.

Междувременно редица сдружения в областта на туризма обявиха, че се събират днес, за да учредят конфедерация под името Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ). За такава отдавна настояват експертите в бранша.

Учредителите са сдружение "Българско конгресно бюро - БКБ", на което ротационен председател в момента е НДК, сдружение "Българска асоциация на заведенията", сдружение "Сдружение на заведенията в България", сдружение "Български туристически съюз", сдружение "Българска туристическа камара" и сдружение "Национален борд по туризъм". Първи ротационен председател на КТБТ ще е доц. Румен Драганов.