Руският сайт "Проект" публикува ново разследване, в което се разкрива, че неизвестната на широката общественост Светлана Кривоногих е била близка с Владимир Путин през 90-те и 2000-те години, след което е станала съсобственичка на банка "Россия". 17-годишната ѝ дъщеря Елизавета пък необичайно много прилича на руския президент, предаде RFI. 

"Россия" пък "излетя при президента Путин и благодарение на него", обясняват "Проект". Според сайта Кривоногих разполага с около 3% от акциите на банката.

Онлайн изданието твърди, че Кривоногих притежава недвижими имоти и активи общо за около 7,7 милиарда рубли (около 100 милиона долара). По-специално, тя притежава "огромен апартамент" на остров Камени, близо до домовете на стари приятели и спаринг партньори по джудо на държавния глава.

Светлана Кривоногих е израснала в общински апартамент в Санкт Петербург в бедно семейство. Известно време е работила като чистачка в магазин. Но в началото на 2000-те години състоянието й рязко нараства.

Двама души, които познават Светлана Кривоногих, заявили пред "Проект", че причината за забогатяването е, че "тя е била близка с президента Путин". Запознанството им започнало през 90-те години, преди избирането му за президент, а към края на 2000-те години отношенията им "най-вероятно са приключили".

Известно е, че Светлана Кривоногих има дъщеря, родена през 2003 г. - Елизавета. В копия на документи, които са били на разположение на "Проект", бащата на Елизавета не е посочен. Известно е обаче бащиното ѝ име - Владимировна.

От няколко години момичето поддържа профили в социалните мрежи. "Проект" твърди, че съдейки по снимките, тя "феноменално" наподобява Владимир Путин.

"До същото заключение стигна и професор Хасан Югайл, директор на Центъра за визуален анализ към Университета в Брадфорд, Великобритания. Компютърният анализ, извършен от него, показа, че приликата между Путин и по-младата Кривоногих е 70,44%, като прилика при над 75% означава, че снимките показват един и същ човек", се казва в статията.

"Проект" не публикува портрет на непънолетната дъщеря по етични причини.

"Децата не носят отговорност за това, което вършат родителите им. Не чувстваме, че имаме правото да хвърляме сянка върху детето. Мисля, че самата тя, майка й, баща й са свободни да решат дали да го направят публично достояние, или не", обяснява Роман Баданин, един от авторите на разследването, в коментар за RFI. 

След като Светлана Кривоногих получава въпроси от редакцията, дъщеря й премахва повечето от снимките от профила си, които ясно показват лицето й.

Самата Кривоногих не отговори на въпросите на "Проект". Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че за първи път чува нейното име.

Тема табу

В руските медии личният живот на Владимир Путин е една от най-потайните теми. След като през 2008 г. таблоидът "Московски кореспондент" писа за предстоящата сватба на Владимир Путин и гимнастичката Алина Кабаева, медията е закрита. Според официалната версия - заради финансови причини.

Но това не пречи на личният живот и социално значимите въпроси да преливат. Би Би Си съобщи, че Мария Воронцова, най-голямата дъщеря на Владимир Путин, получава помощ от официални лица и големи играчи при създаването на голям медицински комплекс в Ленинградска област.

Баданин подчертава, че когато се работи по тази тема, основният риск произтича от възможните последици от статиите.

"По време на подготвителния процес някои хора, разбира се, препоръчаха да се откажем. Те се опитват да разбият сайта ни. В коментарите има много тролове. Но не виждаме други признаци на повишено внимание към нас", отбелязва Баданин. "За мен това е история за това как се управлява Русия - както в кавички, така и без кавички", казва той.

Той обръща внимание и още един слой - етичен - за "дисонанс на действия и думи": "традиционно семейство, показно благочестие и несъответствие с това, което се случва на практика".