Хиляди се тълпят на опашки пред тленните останки на Диего Марадона в президентския дворец в Буенос Айрес, където в следващите дни ще бъдат изложени за поклонение, предават световните агенции. Ковчегът е покрит, а отгоре му са поставени националният флаг и фланелки с № 10. Поклонението се предава пряко по тв канали в цял свят. 

Един от най-големите в историята на футбола почина вчера в своя дом край аржентинската столица. Той беше на 60 години.

 

 

Аутопсията потвърди, че Диего е умрял от инфаркт - най-вероятно в съня си около 12 часа местно време. Последният човек, с когото е разговарял, е неговият племенник Джони Еспозито. Марадона, който се възстановяваше от мозъчна операция за премахване на субдурален хематом, станал за закуска, но казал на роднината си, че се чувства зле.

Той не изглеждал добре, разказа Еспозито пред местните медии. И се върнал да си легне.

Фенове край колата с ковчега на Марадона.

Часове по-късно - по обяд, прислужницата забелязала, че е в безсъзнание. Дошлият медицински екип само установил, че Диего Марадона е издъхнал. 

Аржентинският президент Алберто Фернандес обяви тридневен траур и отвори двореца за поклонение и вземане на последно сбогом с идола. След като вестта бързо обиколи света, по улиците на аржентинските градове и села излязоха стотици хиляди хора, които по всякакъв начин изразяват емоциите си от смъртта на човека, извел националния отбор на страната до световната титла през 1986 г.

Автомобилът с ковчега на Диего на няколко места трябваше да спре - пътят му бе препречван по трасето от моргата до двореца. Пред двореца пък прочутите местни футболни хулигани опитаха да провокират полицията и да нахлуят вътре, като бутнаха заграждения и влязоха в стълкновения. Наложи се намеса от страна на униформените.

Те използваха дори сълзотворен газ за най-буйните, а малко след това ситуацията бе овладяна.

Мач на "Бока Хуниорс", любимия отбор на Марадона, за който той играеше, преди да премине в "Барселона" през 1982 г., беше отложен, но въпреки това десетки хиляди се стекоха край арената. Всичките й светлини бяха угасени - цяла нощ остана да свети само лампите в ложата на Дон Диего.

В същото време стадионът на вечния съперник "Ривър Плейт" грейна в памет на Марадона, а клубът се присъедини към скърбящите. Подобно нещо много рядко се е случвало между "Бока" и "Ривър".

Това е голяма рядкост - фенове на кръвните врагове "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт" се прегръщат.

Хиляди излязоха и по улиците на Неапол, където виртуозът е със статута на икона. Цяла нощ те палиха свещи и се събираха на места, на които има графити на Марадона. По идея на градските власти стадион "Сан Пауло" най-вероятно ще носи името на № 10.

Вестници в Италия...
...и в Индия.

Всички мачове в Шампионската лига започнаха с минута мълчание. Много отбори показаха лика на кумира на електронни табла, символично се поднасяха венци и т.н. Така ще бъде и тази вечер в Лига Европа.

Фен край двореца в Буенос Айрес.

Много знаменитости - и извън футбола, продължават да изказват съболезнования и да пишат послания в социалните мрежи.

Пеп Гуардиола, който е легенда на "Барселона" - първия европейски клуб на Марадона, коментира смъртта му снощи в Атина, където "Манчестър Сити" игра с "Олимпиакос".

Според треньора Диего е "направил футбола по-добър".

"Преди година видях един надпис в Аржентина, който гласеше следното: Диего, не е важно какво си направил със своя живот, важно е какво направи с нашите", спомни си каталунецът.

Китаристът на "Куин" е сред личностите от шоубизнеса, отдаващи почит на величието - той публикува снимка на групата с Марадона.

 

R.I.P. DIEGO MARADONA Set football alight - a legend gone too soon. Condolences to family, friends and fans. BBC...

Публикувахте от Brian May в Сряда, 25 ноември 2020 г.

 

 

A champion and icon. Rest In Peace, Diego Maradona

Публикувахте от ATP Tour в Сряда, 25 ноември 2020 г.

 

Много издания - предимно латиноезични, пишат на първите си страници Adios ("Сбогом"), като буквите i и o са заменени с номер 10. 

"Бог е мъртъв", тръби в. "Екип".

Италианският в. "Тутоспорт".