С остър конфликт започва министерстването си Петър Москов - конфликт за едни 100 милиона и как да бъдат "усвоени" те. Национални консултанти се обявили против намерението на двама министри - служебния и сегашния, да закупят за България скъпа апаратура за лечение на рак.

По Оперативна програма "Пътна инфраструктура" остават неусвоени 200 милиона лева, от които служебният кабинет решава да даде 100 милиона на здравеопазването. Срокът за усвояване е 10 декември и ако това не стане дотогава, парите са загубени. Служебният министър Мирослав Ненков и екипът му започват работа за тази сума да бъде закупена скъпа апаратура, заради която всеки месец по сто българи отиват в Турция, за да търсят лечение.

Освен това апаратурата е уникална - само с един производител. Това позволява да бъде избегнат търг, който би отнел поне 3 месеца - чл. 90-ти от Закона за обществените поръчки дава възможност в този случай договарянето да е пряко. Става дума за кибер-нож, гама-нож и апарата "Да Винчи". Екипът на Москов продължава работата по договарянето на тези уреди.

И в този момент се намесват национални консултанти, които твърдят, че няма нужда от тази, а от друга апаратура. А държавата, според министър Москов, всяка година дава над милион, за да се лекуват пациенти точно с тези апарати.

"България ще има тези апарати - по една друга програма! - отсече Москов пред БиТи Ви. - Всеки, който е забравил, че медицината е занимание да се помага на болните, ще е мой враг. Има хора, които не вършат работа - в областта на усвояването на парите по проекти, работата по контрола също е под всякаква критика... На всяко от тези места ще има нови хора", закани се министърът.

"Нямам причина да нямам доверие в министър-председателя - отговори Москов на въпрос на водещата. - Вярвам, че това мнозинство може да проведе важните реформи. Имам доверие, че ще работим."  

Той отрече да има конфликт със сестрата на Бойко Борисов, която преди време го обяви за твърде агресивен кандидат за здравен министър и го обвини, че той ѝ е попречил да оглави "Шейново" по времето на първия мандат на Борисов, защото била в конфликт на интереси. "Има ситуации, в които човек сам трябва да вземе определени решения, отговори Москов. Когато майка ми беше министър на културата преди време (б.р. Ема Москова), братовчед ми Теди Москов, за когото специалисти казват, че  е добър режисьор, избягваше да минава и по улиците покрай Министерство на културата." 

Министърът не скри негодуванието си от декларацията на Движение "България на гражданите", която призовава да се отложи конгресът на реформаторите, докато не се види ефектът от реформите.

"Всеки един процес, който намалява убедеността на обществото, че ние сме единна структура, аз приемам като саботаж срещу възможността излъчените от Блока министри да направим реформите. Това е контрапродуктивно, и това трябва да спре сега. Защото провалът означава провал на целите на нацията, а не на балансите вътре в блока", отсече Москов.