Румънската евродепутатка Рамона Стругариу от либералната партия "Обнови Европа" разкритикува на фейсбук страницата си Ангел Джамбазки заради видеото, на което се вижда как той хвърля бомбички и пръска с маркуч протестиращи, щурмували централата на ВМРО на 16 ноември.

Стругариу бе сред представителите на ЕП, които подкрепиха антиправителствените протести. Тя се включи онлайн, за да отправи изявление пред площада, като бе прожектирана на стената на Партийния дом. 

 

Евродепутатката е автор на изменение в приетата на 8 октомври от ЕП резолюция за България, което бе одобрено. То призовава българските власти да разследват разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки у нас.

Ето коментара ѝ във фейсбук:

"Исках да взема думата днес по време на пленарните дебати за свободата на медиите, но тъй като не ми беше отредено време за изказване и не се допускат сини карти в този формат, нямах възможност да говоря.

Но ще отправя този въпрос тук към моя колега Ангел Джамбазки, евродепутат от ЕКР от България, който днес беше много концентриран в своето пленарно послание, поставяйки под въпрос независимостта на медиите и тяхната роля като пазител на демокрацията:

Г-н Джамбазки, получих снимки от България, на които изглежда, че хвърляте взривни материали и сте пръскали с вода протестиращи от прозореца. Те бяха мирни протестиращи, отстояващи демокрацията, независимото правосъдие, върховенството на закона, свободните медии в една европейска страна.

Вие ли бяхте, скъпи колега? Вие ли правехте това?

Публично Ви предизвиквам да отговорите на въпроса ми. Защото ако сте Вие, аз приветствам независимите медии и хората, които разкриха тези изображения, и разбирам Вашия гняв към тях. Но подобно поведение, скъпи колега, ако действително сте били Вие, няма място в Европейския съюз. Нито в Европейския парламент. И трябва да се срамувате дълбоко от това. Какъв позор!"

I wanted to take the floor today during the plenary debate on media freedom, but since I was not allocated speaking time...

Публикувахте от Ramona Strugariu в Сряда, 25 ноември 2020 г.