„Искам да успокоя образователната система, за да започне тя да работи изобщо”, каза по Нова телевизия новият министър на образованието проф. Тодор Танев. „Образованието не е сектор от тортата, а глазурата ѝ. То е стратегически обект, защото произвежда бъдещето и националната идентичност”, допълни той.

„Концентрирал съм се върху новия закон за училищното образование. Много неща ще се променят, този законопроект съвсем не е лош. Абсолютно решен съм да се свършат бързо няколко неща и, слава Богу, не съм сам. Още в 42-ото Народно събрание законът мина на второ четене”, заяви професорът от гражданската квота на Реформаторския блок. 

Според министъра промяната в образователната система трябва да бъде подпомогната от много други звена, включително финансовото. „Нужно е учителите да имат поне критичен минимум на респект, който са загубили”, категоричен бе той.

„До голяма степен съм съгласен, че образованието е приоритет на всяка власт, но остава такъв само на хартия. Много е трудно да се обобщава каквото и да било за образователната система, защото е много голяма и винаги ще е непълно”, каза министър Танев. Той припомни думите на Айнщайн, че образованието е това, което остава, когато всичко друго се забрави