Явор Колев се присъединява към екипа на "А1 България". Той ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост на компанията, съобщиха от мобилния оператор. Колев дълги години води специализирания отдел на ГДБОП за борба с кибепрестъпленията и измамите в интернет, като бе и едно от най-разпознаваемите лица на БОП. През февруари тази година бе отстранен от Държавната комисия по хазарта, където бе национален координатор по регулацията на онлайн залаганията.

В края на януари тази година Цветомир Найденов - бившият съдружник на Васил Божков в "Еврофутбол" и формален подател на сигналите в прокуратурата срещу него, обяви, че Колев нищо не правел срещу кибератаките на Божков, които блокирали неговия сайт за залагания. В последвали публични изяви Найденов продължи да прави намеци по адрес на Колев - че си е затварял очите за ставащото в комисията, която години наред утвърждаваше отчетите за таксите на хазартния бизнес на Божков - същите, за които държавата изведнъж се сети и вече претендира невнесени 700 милиона лева.

През юли Явор Колев напусна системата на МВР с думите: с никого нямам конфликт в ръководството.

От А1 посочват, че позицията мениджър „Защита на интелектуалната собственост“ е нова за "А1 България" и ще даде възможност на Явор Колев да се грижи за защитата на авторските права на телевизионното и музикалното съдържание на компанията. В него се включват и авторските права на спортни организации, които А1 притежава за страната, като LaLiga, Serie A, UEFA Champions League, NHL, UFC, ATP, Националната баскетболна лига и др.

"През последните няколко години "А1 България" се трансформира от посредник, който само осигуряваше преносната мрежа за съдържанието, в медийна компания, която предлага ексклузивно съдържание и телевизионни услуги чрез собствена платформа до крайните клиенти. Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение. Радвам се, че Явор Колев прие да поеме тази роля в А1. Той е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с доказан опит в сферата на защитата на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство. Сигурен съм, че неговият опит и умения ще ни помогнат да се справим по-бързо с телевизионното пиратство в страната", коментира назначението изпълнителният директор на "А1 България" Александър Димитров.