Данийл Медведев спечели най-голямата титла в кариерата си дотук - финалите на ATP в Лондон. Той обърна Доминик Тийм с 4:6, 7:6 (2), 6:4 и триумфира в последното издание на надпреварата в столицата на Обединеното кралство. От догодина турнирът на най-добрите осем тенисисти се мести в Торино.

Тийм падна на финала и през миналата година - от Стефанос Циципас.

Доминик Тийм отново се размина с големия трофей в Лондон.

Двубоят между третия и четвъртия в световната ранглиста бе достоен завършек на тежкия заради пандемията сезон в тениса. Равностоен, с прекрасни изпълнения и перипетии и за двамата.

В първия сет Тийм проби в петия гейм и до края удържа аванса си. Във втория нямаше брейкове и бе решен с тайбрек, в който австриецът поведе с 2:0, но първата ракета на Русия отвърна със седем поредни точки, показвайки железни нерви.

Това бе началото на пълния обрат, постигнат в третия сет, когато този път Медведев направи едва втория пробив в мача - за 3:2. Не пролича, че той имаше няколко часа по-малко за почивка, след като в среднощен полуфинал пречупи Рафаел Надал.

През миналата година в Лондон Медведев записа три загуби в групата си, а сега - общо пет победи. 2020-а приключва прекрасно за него - по-рано този месец той стана № 1 и на Мастърса в Париж. 

Класирането за годината остава без промяна - Новак Джокович е лидер, следван от Надал, Тийм, Медведев, Роджър Федерер, Стефанос Циципас, Александър Зверев, Андрей Рубльов, Диего Шварцман и Матео Беретини в топ 10.

Григор Димитров завърши под № 19.