Американската компания Apple продължава да плаща заради скандала със забавянето на старите iPhone-и - този път 113 млн. долара от властите в 34 американски щата, съобщи Engadget.

Това е поредното дело, което Apple губи, след като през 2018 г. множество жалби принудиха компанията да признае, че забавя старите версии на емблематичния си смартфон. Причината - с времето батерията започва да държи по-малко заряд. Със забавянето на процесора телефонът харчи по-малко батерия, и така, без потребителят да забележи, тя отново издържа цял ден на едно зареждане. 

За сметка на това приложенията се отварят и работя по-бавно.

Разбира се, забавянето лесно се забелязва от потребителите, които си направят труда да проверят - едни и същи устройства преди и след ъпдейт дават различни резултати на реални и синтетични задачи. В Apple бяха наясно с това и по тази причина решиха да признаят за решението си.

Последваха колективни искове в САЩ, Франция, Израел, Южна Корея и други държави за десетки и стотици милиони. Проблемът не е само принципното решение на Apple - то може да бъде напълно ефективен подход, който много потребители видно не са усещали, а фактът, че компанията прикрива практиката си.