За пръв път в историята на българския парламент депутатите ще имат цял раздел с етични правила в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Това реше временната комисия, която заседава днес за пети пореден път.

Етичните норми са описани в множество подточки на чл. 135, и са в допълнение за стандартните правила за парламентарно поведение. Народният представител трябва да направи всичко възможно да не изпада във финансова зависимост от лица, които могат да повлияят на работата му, и трябва да взима решения без да търси финансова или друга изгода за себе си. Не може и да получава подаръци на стойност над 10% от заплатата си - което при повечето депутати е около 300 лева. Трябва да демонстрира прозрачност, обективност, откритост.

Точно преди финалното приемане на този раздел членовете на комисията, водена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, обсъждаха дълго време предложение на Патриотичния фронт (ПФ) депутатите да се подлагат на тест за наркотици веднъж годишно.

Петър Славов от Реформаторите отбеляза, че в този си вид разпоредбата няма да работи, и предложи вариант - да се направи доброволна кампания депутатите да се тестват за незаконни вещества. Така, според него, веднага ще изпъкнат тези, които откажат.

Атанасова и колегите и от ГЕРБ открито признаха, че през годините, а и в този парламент, някои народни представители са демонстрирали поведение, което наистина предизвиква желание за подобна проверка. Те също обаче смятаха идеята за неприложима в този й вид. Христиан Митев от ПФ настоя да бъде гласувано, тъй като нямал мандат от партията си да го промени или оттегля, но обеща да предложи подобрен вариант. В крайна сметка идеята беше отхвърлена.

Комисията прие и подточка, според която в началото на всяка година до 30 март МС трябва да представя пред народните избраници доклад за всички дела срещу България в съда за правата на човека в Страсбург. Предложението беше на Мая Манолова от БСП.

Депутатите обсъдиха и вчерашната си идея да се създаде парламентарен канал, като поканиха за консултация генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Тя изтъкна, че подобен проект е добра идея, но ще бъде скъпо начинание и няма да е стане бързо. Членовете на комисията обсъдиха и алтернативен вариант - да се отдели повече време в някой от каналите на националната телевизия - като в крайна сметка помолиха Анкова да бъдат разработени планове с изчислен бюджет, и отложиха решението за крайната концепция.