От Районната прокуратура в Разград, където бе образувано, разследването за посадени с все саксиите фиданки по европроект отива в Специализираната прокуратура в София.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Както Клуб Z писа, настоящата управа на града сигнализира за безочието, за което са платени над 5,5 млн. лв. Възложители и изпълнители пък се обвиняват, че дръвчетата не са... поливани и затова се стигнало до - така да се каже - летален изход.

Цялата операция е била по европроект по ОП "Региони в растеж", стана ясно още, а това усложнява квалификациите по НК.

Тъй като от 2017 г. подсъдността на "високата корупция" - включително кметове и председатели на общински съвети, бе променена, случаят сега се озовава в спецпрокуратурата и евентуално ще е подсъден на съответния съд в столицата.

Ето и оригиналното съобщение на държавното обвинение:

С постановление на наблюдаващия заместник районен прокурор на Районна прокуратура-Разград Д. Николов от 19.11.2020 г. материалите по досъдебното производство, касаещо засятата и изсъхнала растителност на територията на жк „Орел“ в гр. Разград, са изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура в гр. София.

Наблюдаващият прокурор е приел, че не е бил осъществен цялостен контрол по реализация на проекта, в рамките на който е и въпросната растителност.

Припомняме, че на 13.11.2020 г. по повод сигнал на председателя на Общински съвет–Разград бе разпоредено образуване на досъдебно производство, касаещо договор за обществена поръчка с предмет залесяване с иглолистни и широколистни насаждения. Още същия ден бяха извършени процесуално-следствени действия на територията на жк “Орел“, където са засадени дръвчетата, и в двора на ОП "Паркстрой" – Разград.