Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Анализ от Гудрун Щайнакер, бивш зам.-посланик на Германия в София:

Бойко Борисов с право напомни неотдавна, че през 2006 година неговата партия ГЕРБ бе създадена със солидна помощ от Германия - предимно от страна на фондация „Ханс Зайдел“, която е свързана с баварския ХСС. Дори името на партията бе измислено от съветниците на ХСС.

Неоправдани надежди

Причината: на Запад търсеха някаква алтернатива, след като се видя, че и след приемането в ЕС през 2007 година България си остана затънала в блатото на корупцията и престъпността. Надежди се възлагаха не само на Бойко Борисов, но и на пробивния Цветан Цветанов, който дълго време беше дясна ръка на някогашния кмет на София, а след изборната победа на ГЕРБ през 2009 зае поста вътрешен министър. Междувременно Цветанов, който също се оказа замесен в корупция, пое по собствен път, а равносметката от дългогодишното управление на ГЕРБ е отрезвяваща. Макар и да се подмладиха, елитите в страната си останаха де факто същите. И продължават да поделят помежду си не само богатствата на страната, но и средствата от ЕС. Нищо чудно, че последният доклад за напредъка на България рисува мрачна картина. Учудващ е само фактът, че докладът от предишната година беше значително по-оптимистичен. Нима ситуацията се влоши само за една година?

Тази година видяхме как месеци наред десетки хиляди хора в България протестираха срещу правителството. И макар да не успяха да го разклатят истински, победата на ГЕРБ на следващите избори никак не е сигурна. За да запази властта си, Борисов се нуждае от съюзници. И ги открива в лицето на "Обединените патриоти", които могат да се надяват на сравнително малка, но стабилна подкрепа сред избирателите. Затова наблюдателите смятат, че решението за блокада на преговорите за еврочленство на Северна Македония е ръководено предимно от вътрешнополитически съображения.

България настоява Северна Македония официално да признае, че македонският език е просто български диалект. Това обаче де факто помага на националистическата опозиция в Северна Македония в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, която сега триумфира, че премиерът Зоран Заев отново няма да успее да започне преговори за членство в ЕС.

А твърдението, че македонският език е само диалект на българския, едва ли може да бъде надминато в своята абсурдност. Както днешният български език се е оформил с възникването на държавността като стандартен език на базата на различни диалекти, така и македонският е бил създаден след края на Втората световна война от книжовника Блаже Конески на базата на многобройни диалекти, които са били говорени на територията на днешна Северна Македония. Да, вярно е, че македонският като официален език е възникнал сравнително късно, но той е също толкова значим, колкото и останалите по-късно кодифицирани национални езици в Европа.

Един пример: днешният стандартен норвежки език Bokmaal е възникнал през 19 век на базата на по-стария Riksmaal, а след независимостта на страната през 1905 година и на базата на езика, говорен в новата столица Кристиания (Осло). Дотогава в Норвегия са писали на датски език. Но днес никой не поставя под въпрос съществуването на норвежкия език.

Обидно и провокативно

Затова искането на България към Северна Македония е обидно, провокативно, ненаучно, нереалистично. Едно твърде прозрачно начинание, мотивирано от вътрешнополитически причини. А германското правителство трябва да използва своето европредседателство, за да убеди българската власт и най-вече премиера и лидер на ГЕРБ, в чието име фигурира определението „европейско“, да поемат своята отговорност пред Европа и да оставят на експертите да решават спорове за историята и езика. Политическият елит в България би трябвало да се погрижи за нещо съвсем друго - да си напише най-сетне домашните в борбата срещу корупцията.

Гудрун Щайнакер е зам.-посланичка на Германия в София от 2006 до 2009 година и посланичка в Скопие от 2011 до 2014 година. От 1991 до 1995 година е работила и в германското посолство в Норвегия.

"Дойче веле"

Коментари

Мути Меркел

Гудрун, слагай маската и си затваряй устетата. А, прощавай, това празнословие било "анализ".

....

Удри по простите бугари! И това е системна кампания в либералните ни медии. Всеки да си направи изводите.

Тази жена няма представа за какво говори

Какъв е този език, който няма исторически паметници? Никакъв, Измислен. За първи път факултет по "македонски език" е открит в Ленингардския университет през 60-те години. Целта е била ясна, да се фрагментират Балканите и така Москва да ги командери по-лесно. Нека скопските идиоти намерят средновековна писание, което да е на македоснки език? Няма такова! Както скапаната им държавица, така и езикът им е плод на продължението на коминтерновската политика на сатрапа Сталин.
 's picture

Бобо

От мухата слон

Това е руската политика на Балканите, разделяй и владей, лапни шарани от двете ВМРОта подхващат подадената топка и гнусната игра е готова. Ганю и той лапа мухите, ма езика, ма историята, ма корените, какво значение има всичко това? Никакво в днешно време, ще накараме хора възпитавани повече от век да се променят за един ден ... е няма как да стане. Единственото което става е мухльовците и руски подлоги от ВМРО да си вдигнат рейтинга, а и да ни се смее цял свят на глупостта .
 's picture

Васисуалий Лоханкин

За к'ъв език иде реч?

Договорът между България и РСМ е написан на официалните езици на двете държави. ... Въпросът е твърдят ли от РСМ, че в България има македонско малцинство? ☺☺☺

Когато госпожата стане

Когато госпожата стане филолог, има право да изказва компетентно мнение по лингвистични въпроси. Аман от политици, които си мислят, че знаят всичко! Така като се прави на знаеща и сравнява несравними неща, да беше казала на основата на какви диалекти възниква съвременния норвежки книжовен език и какви са им отношенията с датската книжовна норма... Ама не! Аман от експерти, които не са си мръднали пръста да прочетат дори една научна статия по въпроса! Да не говорим, че много елегантно пропуса да спомене, че диалектите, на основата на които лежи съвременния македонски книжовен език, са български и това е установен факт от края на 19-ти век - началото на 20-ти както от български учени, така и от френски, немски, руски, че и сръбски... Масираният политически натиск от страна на Германия в стил "ние това го знаем, а вие сте така прости..." ще претърпи пълно крушение! Дори да не подкрепям политиката на българското правителтво по този въпрос просто защото има много по-интелигентни начини да се отстоява българският национален интерес, ще започна да я подкрепям ей точно даради такива немски лелки, които си мислят, че могат да ни казват как е добре да мислим! Няма такова нахалство!...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Все ми е тая как македонците

Все ми е тая как македонците ще наричат езика си. Но не ми харесва как авторката меша ""пиша/писмен" и "говоря/говорим", според това какво и е удобното в момента

Истината

Истината е ясна и вече не може да се скрие! Сорос стои зад Dw, той финансира и цялата антибългарска кампания. Либералите доминират медиите и направиха най-големият си удар - изборите в САЩ. Виждам че и това списание/портал се съфинансират от същите либерални кръгове. ВНИМАНИЕ ЧИТАТЕЛИ - НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОПАГАНДАТА!

Невероятно съчетание между....

...тотално непознаване на проблема и едновременно с това широко отворена уста за лапацане!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.