Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Виртуалното" събиране на кворум на парламента, въведено от ГЕРБ заради невъзможността на мнозинството да започва заседания заради бойкота на БСП и ДПС по време на регистрацията сутрин, отива в Конституционния съд. Депутатите от левицата днес внесоха жалбата срещу новите правила, прокарани от управляващите. Те позволяват онлайн участие в заседанията на народни представители, поставени под карантина или заболели от COVID-19. Включително при установяването на кворум. 

Социалистите искат решението на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно.

Депутатът Явор Божанков припомни, че конституцията и практиката на съда казват, че за започване на заседание е нужно в залата да присъстват поне 121 от всички 240 депутати. 

„Според нас този акт (промяната в правилника - б.р.) свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че „виртуалните“ депутати, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID-19 или карантинирани като контактни лица. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права“, допълни Божанков. 

Според левицата начинът, по който се събира кворум "виртуално", поставя под съмнение легитимността на гласуванията в Народното събрание. 

Припомняме, че в чл. 81, ал. 1 от конституцията пише, че "Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители".

В Правилника на организацията и дейността на Народното събрание, който има статут на закон, пък е изрично записано, че кворум преди началото на заседание се установява чрез използване на компютризираната система за гласуване (чл. 52, ал. 2). Тоест решението на парламента за регистрация на депутати онлайн на практика противоречи на самия правилник.  

Предстои Конституционният съд да се произнесе по допустимостта на жалбата и едва след това да се заеме с нея по същество, ако бъде преодоляна първата стъпка. Решенията на Конституционния съд нямат обратно действие - тоест правилата за заседанията на НС, допускащи онлайн присъствие, не могат да бъдат отменени със задна дата. А само от деня на произнасяне на КС, ако се стигне дотам. 

Самото решение мина със скандал. А от ГЕРБ в първия ден на действието му включиха и председателката на правната комисия Анна Александрова не само от болнична стая, ами и докато тя видимо се лекува с допълнителен кислород.

Усилията на ГЕРБ да се преборят с бойкота на кворума от БСП и ДПС минаха и през това да се дадат повече права на независимите депутати. В замяна отцепниците от БСП, наричащи себе си "прогресивни социалисти", започнаха да се регистрират за заседанията.

Коментари

.....

О-ста-в-ка! О-ста-в-ка! О-ста-в-ка! Всичкото дупетат на балатума, дори да са болни. Никакви компромиси. Като ще е гарга, требе да е рошава. Какви са тези измислени и безсмислени иновации с виртуални кворуми по време на пандемия? Ама-ха!

Where is Administration clubz.bg ??

Can I contact admin?? It is about advertisement on your website. Thanks.

Where is Administration clubz.bg ??

Where is administration? It is about advertisement on your website. Thanks.

Правельный выбор

выполненные с использованием практичного нержавеющего металла. Важный конструктивный элемент, часть дизайна здания, гаранты безопасности и удобного спуска и подъема по лестнице

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.