"Виртуалното" събиране на кворум на парламента, въведено от ГЕРБ заради невъзможността на мнозинството да започва заседания заради бойкота на БСП и ДПС по време на регистрацията сутрин, отива в Конституционния съд. Депутатите от левицата днес внесоха жалбата срещу новите правила, прокарани от управляващите. Те позволяват онлайн участие в заседанията на народни представители, поставени под карантина или заболели от COVID-19. Включително при установяването на кворум. 

Социалистите искат решението на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно.

Депутатът Явор Божанков припомни, че конституцията и практиката на съда казват, че за започване на заседание е нужно в залата да присъстват поне 121 от всички 240 депутати. 

„Според нас този акт (промяната в правилника - б.р.) свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че „виртуалните“ депутати, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID-19 или карантинирани като контактни лица. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права“, допълни Божанков. 

Според левицата начинът, по който се събира кворум "виртуално", поставя под съмнение легитимността на гласуванията в Народното събрание. 

Припомняме, че в чл. 81, ал. 1 от конституцията пише, че "Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители".

В Правилника на организацията и дейността на Народното събрание, който има статут на закон, пък е изрично записано, че кворум преди началото на заседание се установява чрез използване на компютризираната система за гласуване (чл. 52, ал. 2). Тоест решението на парламента за регистрация на депутати онлайн на практика противоречи на самия правилник.  

Предстои Конституционният съд да се произнесе по допустимостта на жалбата и едва след това да се заеме с нея по същество, ако бъде преодоляна първата стъпка. Решенията на Конституционния съд нямат обратно действие - тоест правилата за заседанията на НС, допускащи онлайн присъствие, не могат да бъдат отменени със задна дата. А само от деня на произнасяне на КС, ако се стигне дотам. 

Самото решение мина със скандал. А от ГЕРБ в първия ден на действието му включиха и председателката на правната комисия Анна Александрова не само от болнична стая, ами и докато тя видимо се лекува с допълнителен кислород.

Усилията на ГЕРБ да се преборят с бойкота на кворума от БСП и ДПС минаха и през това да се дадат повече права на независимите депутати. В замяна отцепниците от БСП, наричащи себе си "прогресивни социалисти", започнаха да се регистрират за заседанията.