Само за 20 минути, без почти никакви дебати и само с едно изразено мнение. Така комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване или така наречения социален бюджет. Единственият, който реши да коментира предложенията бе Румен Гечев от БСП, управляващите от ГЕРБ не взеха участие. 

Дебатите започнаха с няколко часа закъснение, заради проточилия се дебат по по-рано разглежданите данъчни закони. Казано накратко - всички предложения на управляващите минават напред и са на едно гласуване в пленарна зала от окончателното си приемане. 

От догодина минималната пенсия става 300 лв., което е скок с цели 20%. Със същия процент скача и максималната пенсия - до 1440 лв. За сметка на това обаче, ГЕРБ и ОП решиха да запазят максималния осигурителен доход на 3000 лв. Всички пенсионери, които не са по границите на минимална и максимална пенсия, ще получат по 5% увеличение на плащанията по т.нар. швейцарско правило. До изборите ще се изплащат и известните ни вече 50 лв. месечно на всеки пенсионер. 

Общо за пенсии държавата ще даде цели 12 млрд. лв. през 2021 г., а дупката в НОИ се увеличава до фантастичните почти 6 млрд. лв. Тя ще се запълни от данъчни постъпления, вместо от осигурителните, каквато е цялата логика на пенсионната система. 

Най-накрая влезе поправката, която би трябвало да свали т.нар. коефициент на редукция, който намалява пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали и в частен фонд. От следващата година е записано, че при изчисляването на коефициента ще се има предвид участието на държавата като осигурител в годините от 2009 до 2015 г., когато тя плаща 12% от вноската. 

Минималното обезщетение за безработица ще е 12 лв., максималното - малко над 74 лв. Идеите на БСП за рязко увеличение не бяха приети, никой не се опита и да ги защити. Първите три дни от болничните продължават да се поемат от работодателите. След това 80% от възнаграждението ще се плаща от НОИ, както бе досега. 

Новото - увеличават се до 60 дните неплатен отпуск, които ще се признават за осигурителен и трудов стаж. Това е двойно увеличение на практиката - от сегашните 30 дни, но се приема с цел подпомагане на хората в икономическата криза.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв. Минималната работна заплата също става 650 лв., макар днес да нямаше постигнат консенсус в трист

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете през втората година след раждането му - 380 лв.