Зоран Иванов, който е председател на надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) ще бъде уволнен и няма да заема поста след следващото заседание на правителството. Иванов, който е назначен от правителството в борда на агенцията, ще го напусне, след като нарече външния министър на България Екатерина Захариева и бившия ѝ гръцки колега Дора Бакояни "фригидни кучки".

Иванов употреби този израз на профила си във фейсбук. Той е реакция заради ветото на България срещу македонските преговори за ЕС, обявено от Захариева и това на Гърция за НАТО, обявено през 2008-а от Бакояни. По-късно самият той обясни, че думите "кучка" и "фригидни" не са обидни.

Иванов не управлява агенцията, но постът му е важен. В МИА правителството назначава и петимата души, формиращи Надзорния съвет. Управителният съвет, чийто ръководител е и генерален директор, и главен редактор на МИА, се избира - заедно със състава на Управителния съвет - от Надзорния.

Процедурата за освобождаване на Иванов от надзорния съвет започва по инициатива на премиера Зоран Заев и на министъра на външните работи Буяр Османи заради неприлична комуникация и разпространение на слово на омраза.

Самата Захариева даде изявлението на Иванов като пример за балкански сексизъм, който няма място в ЕС.