ГЕРБ не събра нужните 121 гласа, за да преодолее поредното вето, наложено от президента Румен Радев. Държавният глава върна за ново разглеждане прокараните по "другия начин" промени в Наказателния кодекс, които криминализираха т.нар. "нерегламентиран превоз". Текстовете бяха приети чрез преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване в края на октомври.

Те предвиждаха от 2 до 5 години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието бе от 5 до 10 години затвор или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Това обаче няма да влезе в сила засега.

Само депутатите от ГЕРБ гласуваха "против" ветото и "за" потвърждаване на промените в НК. Но техните 93 гласа не стигнаха. БСП, очаквано, подкрепи мотивите на държавния глава с 61 гласа. Депутати от коалиционния партньор във властта обаче - "Обединени патриоти", дадоха вот "въздържал се" - 10 гласа. Същото направиха и 7 представители на "Воля" и 6-има от независимите. С което на практика направиха невъзможно събирането на 121 гласа за отхвърляне на ветото. ДПС не участва в гласуването.

Това бе вторият опит на ГЕРБ да прокара спорните промени. Първият беше в началото на годината, тогава имаше и заплахи за протести от страна на автомобилните презозвачи. И още тогава имаше подозрения, че въпросните поправки са лобистки и в полза на превозвачите - защото именно спирането на т.нар. нерегламентирани превози бе едно от исканията за планирания протест. Този първи законопроект така и не бе гласуван. За да се стигне до промяната чрез нямащия нищо общо с материята Кодекс за търговското корабоплаване.

Едно от тълкуванията на предложенията на ГЕРБ бе, че се прави опит да се въведе наказателна отговорност дори върху т.нар. "споделено пътуване". Вносителите отричаха.