Ваксините няма да се появят навреме, за да помогнат в борбата срещу втората вълна на пандемията от COVID-19 и много страни "ще продължат да се сблъскват с нея без ваксини", заяви началникът на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън, цитиран от Франс прес и БТА.

"Мисля, че ще отнеме най-малко от 4 до 6 месеца, преди да има достатъчни нива на ваксинация където и да било", заяви вчера Райън, отговаряйки на въпроси в социалните мрежи.

Той подчерта, че ваксините не бива да се смятат за "вълшебна отвара".

Все още нямаме ваксина, въпреки обещаващите неотдавнашни съобщения за ваксини, ефективни в 90 на сто или повече от случаите, подчерта той. Много страни са изправени пред втора вълна и те ще я преодолеят и ще продължат да се борят с нея без ваксини, добави той. Трябва да го разберем и да осъзнаем, че този път ще трябва да се справим без ваксини, добави той.

В понеделник американското биотехнологично предприятие Moderna съобщи за разработването на ваксина, ефективна в 94,5 на сто от случаите. Предишната седмица Pfizer и BioNTech съобщиха, че е достигната ефективност от 90 на сто, предизвиквайки вълна от оптимизъм по цял свят.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства новите постижения в разработването на ваксини, но предупреди страните да не се "отпускат" в битката с пандемията.