Над 10 000 души протестираха днес в Берлин срещу приемането на нов закон за защита от инфекциите, който поставя правна рамка на приеманите ограничения, наложени заради конора-пандемията. Според този закон правителството ще може да ограничава личните права при пандемична обстановка. Правото е ограничено времево за до две седмици, но мерките могат да се удължават. Срещу новия закон протестираха и от опозицията, която смята, че той дава възможност на държават ада се намесва неоправдано в личната свобода.

На протеста в Берлин днес много хора издигаха плакати „ГДР 2.0“, като обвиняваха правителството, че действа по-рестриктивно и от диктатурата в бившата Източна Германия. „Тогава също ни гонеха от улиците, но поне ресторантите не затваряха“, коментира един от участниците. Към протеста се присъединиха и противници на носенето на маски, невярващи в съществуването на COVID-19, привърженици на конспиративни теории за масово чипиране на населението и дори фенове на Тръмп.

Хората започнаха да се събират от 14 часа около Бранденбургската врата. Заради очаквания от сблъсъци и опити за нахлуване в парламента, полицията охраняваше района с над 2000 души, бе разположила водни оръдия и патрулираха дори хеликоптери. Водните оръдия ежеминутно изстрелваха струи над главите на протестиращите, за да се намокрят и това да ги накара да си тръгнат. В крайна сметка полицията разпръсна протеста, след като множеството започна да атакува униформените с пиратки, стъклени бутилки и камъни. Като причина за разпускане на протеста официално бе посочено нарушаването на мерките сещу пандемията в момента – почти никой в демонстриращите плътно един до друг над 10 000 души не носеше маска.