Министерският съвет отпуска още 14 млн. лв. за купуването на още 17 280 флакона от лекарството ремдесивир за пациенти с тежки форми на COVID-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството днес. 

По думите на министър-председателя в момента са останали около 2000 флакона, които се разпределят при заявка към болниците. Българските лекари ползват лекарството при тежки случаи, уточни той, в комбинация с други медикаменти.

Досега страната е правила няколко поръчки за ремдесивир, като в края на октомври бе съобщено, че срещу 24,3 млн. лева държавата планира да се запаси с 30 000 флакона за пет месеца напред (от ноември 2020 г. до март 2021 г.).

Второто решение на правителството от днес е за отпускане на допълнителни 6,3 млн. лв. за финансиране на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС, в който страната ни участва. 

"Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19. За да бъде гарантиран този достъп на българите, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.", обясни премиерът.

И за пореден път обяви, че ваксинацията у нас ще е безплатна, достъпна за всички и доброволна. 

Припомняме, че миналата седмица пак от сбирка в Министерския съвет се разбра, че България участва в договорите на ЕС с всички 7 компании, които разработват ваксини за коронавируса. По изчисленията на властта самите препарати ще струват 380 млн. лв., а с разходите за логистика, съхранение и т.н. сумата ще надмине половин милиард лева. Сметките  съобщи здравният министър Костадин Ангелов. А според правителственото съобщение финансовият министър Кирил Ананиев смята, че решението за разхода трябва да мине и през Народното събрание. 

С друго решение правителството отпусна още 80 млн. лв. в подкрепа на лекарите на първа линия в коронапандемията. Парите са от преструктуриране на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Чрез предоставяните средства ще се подпомага системата за здравеопазване, включително осигуряване на допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, осигуряване на безопасни условия на труд и подобряване на работната среда. Предвижда се още организиране и провеждане на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия. Основната цел е здравната система да работи ефективно при значителен стрес и да успее да преодолее безпрецедентните предизвикателства, свързани с избухването на втората вълна от заболели от COVID-19 в страната, граси съобщението на правителствената пресслужба. 

И през декември пенсионерите ще получат 50 лв. добавка към пенсиите си, похвали се и днес в Министерския съвет Борисов, който не пропуска всеки път да спомене въведената мярка по време на коронакризата.

Той припомни, че помощ е осигурена и догодина, като това струва 318 млн. лв. на бюджета. "Така пенсионерите ще могат да посрещнат нуждите си от лекарства или от здравна профилактика в условията на пандемия. Предвиждаме и през април еднократни ваучери за храна да получат хората с пенсии от 300 до 369 лв. Грижата за възрастните хора е наш приоритет още от началото на управленския мандат", заяви той. Напомни и че от догодина минималната песния става 300 лв. 

В бюджет 2021 мярката за 50 лв. добавка към пенсиите е заложена до март месец. Тогава по план трябва да бъдат и редовните парламентарни избори. 

Днес е било решено и да се направят изменения в устройствения правилник на здравното министерство, за да могат да бъдат назначени двама допълнителни заместник-министри, които да подпомагат работата на титуляра в условията на пандемия.

И още милиони

От публикуваните следобед решения става ясно, че кабинетът отново "развързва кесията" и по други направления. МС одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" тази година в размер на 30 млн. лв. Мотивът: "необходимостта от закупуване на нови видове и количества държавен резерв, представляващи лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, с цел адекватна реакция на съвременните нужди за борба с вирусни епидемии и други зарази".

Изменени са били и максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г. по бюджета на Държавна агенция "Електронно управление", но не се посочва с колко. Мотивът отново е COVID-19:

"Наложително е да се осигури възможност държавните институции да упражняват правомощията си в условията на отдалечен достъп, както и за използване на електронни административни услуги, като средство за предотвратяване на струпване на хора на едно място. От особено значение и за двете направления, както и за изпълнение на стартиралото изпълнение на поетите ангажименти по развитие на електронното управление, е възможността за поемане на финансови ангажименти за бъдещ период от време, което ще гарантира и стабилността на системите и инфраструктурата на ДАЕУ."

Министерският съвет одобри i 388 472 лв. за разпределяне по бюджетите на общините, с които се осигуряват 368 722 лв. за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и за такива, с очакван недостиг от кадри на пазара на труда. Останалите 19 750 лв. са за финансиране на обучението на обхванатите в задължителното предучилищно образование деца, навършили 4-годишна възраст, за ноември и декември.

Oтпуснати бяха и 5 702 754 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати на директорите на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа.