"Въвеждането на „зелен коридор“ за хора на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч. в търговските обекти предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия и засилен риск от зараза с COVID-19."

Това е общото становище на Сдружението за модерна търговия, в което са обединени почти всички големи хранителни вериги в страната. То излиза, след като специална заповед на Министерството на здравеопазването урегулира времето, в което хората под 65 години нямат право да пазаруват в хранителните магазини с цел запазване на здравето и живота на възрастните хора, които са в рисковата група. 

Според СМТ обаче мярката е просто неефективна. Тя не създавала по-безопасна среда за пазаруване, дори напротив - "води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора".

"Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор. А в медиите се чуха достатъчно гласове, че препоръчителният диапазон от време не е и няма как да бъде удобен за всички.

Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да отнема права. Според Сдружението за модерна търговия въведените зелени коридори ни изправят пред втората хипотеза", пишат още от сдружението. 

И още нещо - според веригите в организацията мярката нарушава правата на хората под 65 години, защото затруднява тяхното пазаруване и обърква техния дневен ритъм. Особено трудно ставало положението за родителите на малки деца и ученици, които сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им", докато "на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16:30 ч. заради забраната за пазаруване в "зеления коридор".

"Така допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на противоепидемичните мерки за социална дистанция. Ограничението затруднява и работещите на сменен режим."

Мярката затруднява и работата на самите служители в магазините, които били принудени да определят възрастта на хората по "външни белези", което предизвиквало конфликти. 

"Мярката води до постоянни конфликтни ситуации, с което застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения. Това може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за обслужване и функциониране на обектите. СМТ припомня, че екипите на търговските вериги също работят на първа линия от началото на кризата."

Проблем създава според МСТ и фактът, че мярката не е обяснена достатъчно добре заради разнопосочните и постоянно променящи се заповеди, които объркват потребителите. В същото време ограничението е само за хранителните магазини и аптеките, докато хората така или иначе се струпват пред други търговски обекти, както и в градския транспорт. 

"Компаниите от Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Прилаганите превантивни мерки срещу COVID-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване. 

В заключение предлагаме отпадане на „зеления коридор“ за посещение в магазините на хора на и над 65 години. Смятаме, че изпълнението на една мярка е пряко свързано с това дали хората са убедени в ефекта от спазването й. Ето защо всяко ново правило, неговите цели и начина на прилагането му трябва да бъдат детайлно разяснени."

В края на своето становище веригите заявяват, че са готови да участват в кампания, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. Така според тях всеки ще получи възможност да прояви лична и доброволна социална отговорност, без да е задължен на това.