"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО. 

"Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси", изтъкна премиерът.

Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с  точни аргументи. Министър-председателят изтъкна, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже "не" на същинското започване на преговори сега.

Борисов изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.

"Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели", изтъкна министър-председателят.

И допълни, че българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани.

"Готови сме да продължим разговорите", добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство.

Той категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

Парламентът изслуша вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева за политиката на България спрямо Северна Македония, след като вчера София отаза да даде зелена светлина на Скопие за преговори с ЕС.

Захариева заяви, че България е направила всичко възможно, за да оправим отношенията си със Скопие.

"Изведохме Северна Македония от междунродната изолация, отворихме пътя за споразумението от Преспа и членството на страната в НАТО. Винаги сме били последователни, предсказуеми, прозрачни. Скопие не промени същността на своята политика към България", каза Захариева.

И допълни, че всички добри намерения на Северна Македония са имали декларативен характер.  Захариева каза, че политиците в Скопие не е придържат в цялост към подписаните двустранни документи.

"Докато не получим правни гаранции както от Скопие, така и в контекса на преговорите с ЕС не можем да дадем съгласие. Тази българска позиция е известна от поне година и половина. Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи", каза Захариева.

И допълни, че не се изгражда или умишлено се забавя изграждането на коридор номер 8. Продължва също така медийната истерия и говора на омразата към всичко българско.

"Всеки с различно мнение е национален предател. Скопие изкривява позицията (на България - б.р.), свеждайки я до конюнктурна проява на нционализъм. Представя се манипулативно, като отричане на правото на идентичността и езика. Говорът на омразата срещу България продължава да е основно средство. България бе основна тема по време на предизборната кампания. Очаквахме след изборите да се успокои, но тя се изостри. Антибългарската идеология им е по-скъпа от добрите отношения с България и членството в ЕС. Длъжни сме времено да преустановим подкрепата си, оставяме вратата отворена. България няма как да ревизира собствената си история, за да удвлетвори други претенции. Няма как да изградим истинско приятелство, основано на омраза към България", заяви Захариева.

Каракачанов заяви, че Северна Македония не е готова да започне преговори с ЕС. 

"Ние отказваме подкрепа, те ни връщат с нож в гърба", обясни той.

И поясни, че България се е надявала да има промяна в поведението на Северна Македония след договора за добросъседство от 2017 г.

"Не за няколко месеца. Смятахме, че насреща си имаме правителство, което след като декларира добри намерения, ще провежда и такава политика", каза Каракачанов.

И допълни, че Скопие "отново започна да си показва рогата" след решаването на проблема с Гърция. А работата на историческата комисия след влизането на Северна Макеодния в НАТО е била блокирана. Каракачанов призова гражданите на Северна Македонияда питат своето праивтелство защо страната не запова преговори с ЕС.

"В Скопие смятаха, че ЕС е като СССР. Германия имаше желание, но натиск към България не е оказван. Многократно са ни задавали въпроса с какво можем да бъдем полезни. Така се държат партньори. Колегите от Скопие да си вземат необходимата поука. Или сядат да говорят честно, без инатлъци и мурафети или следва един дълъг период на изчакване", каза Каракачанов. 

И допълни:

"Наивно разбиране е, че Макдония като стане демократична и влезе в НАТО и ЕС ще се оправи. Наивни утопии и нищо повече".

От БСП и "Атака" поставиха въпроса защо не сме били толкова твърди още при ратифицирането на членството на Северна Макеодния в НАТО.