Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази графика покaзва колко хора са умирали в България всяка седмица през последните 6 години. По-твърди и неоспорими данни трудно се намират:

 • Публикува ги НСИ;
 • Всеки починал (независимо от какво) влиза в тази статистика;
 • Няма проблем с представителност на извадката;
 • Няма съмнение в точността на замерването;
 • Няма многозначие на измерената величина.

Червената крива отговаря за 2020-а.

Графика в пълен размер.

До средата на октомври тя е съизмерна с предходните 5 години. От седмица 43 (19-25 октомври) обаче все повече и повече хора започват да умират спрямо средното за миналите периоди.

 • 300 души повече за седмица 43,
 • 615 души повече за седмица 44,
 • 1104 души повече за седмица 45.

Разликата в числата е около 3 пъти по-голяма от официалната статистика на смъртност от COVID, според която за тези 3 седмици са починали общо 664 души.

Това може да се интерпретира по 3 начина:

 • Или има съществено подценяване на смърността от болестта;
 • Или има много ясно изразен вторичен ефект от мерките или от епидемията, който никой до момента не обяснил;
 • Или има някаква несвързана с епидемията сила, която убива 30% повече хора от средното за миналите 5 години, и която се засилва.

Не мога да кажа със сигурност кое от трите е, но и трите са страшни. А зимата тепърва започва.

---

* Никола Тулечки е експерт по данни в българска софтуерна компания. Текстът му е публикуван във фейсбук, откъдето го препечатваме с негово разрешение. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Това са глупости.

Това са глупости. Смъртността се изчислява като процент от заразените, а не като смъртност по години. Всъщност може и смъртност по години да гледаш, но такава статстика е безполезна. ... А дори и да е смъртност по години, то общия брой на умрелите за периода 2020-2030 приблизително е един и същ със или без пандемията. Колкото и грубо да звучи, ако днес един 68 годишен умре след боледуване от коронавируса, то той с огромна вероятност щеше да умре в следващите 10 години дори и да не беше се заразил сега, защото средната продължителност на живота в България е 74 години.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.