Яне Ракколайнен е вицепрезидент на Patria Land, с повече от 20 годишен опит във управлението на интернационални бизнес проекти. Той е бил

Яне Ракколайнен. Снимка Patria

ръководител на глобални търговски и бизнес операции в широка гама индустрии. В Patria Яне е отговарял за бизнес развитието на компанията в Европа, кооперирането с европейски производители партньори на Patria, ръководил е стратегически търговски програми. В момента Раколайнен ръководи бизнеса на компанията в сферата на транспортни, бойни машини.

Ракколайнен е с инженерно ( B.sc., Tampere University of Applied Sciences) и с търговско образование (MBA, University of Wales). Той има значителен практически опит и в двете сфери на тактическо и стратегическо ниво. Служил е във военна бригада, и понастоящем живее в Hämeenlinna, Finland.

 

Може ли Patria да отговори на всички изисквания на българското Министерство на отбраната, зададени в тръжната документация - технически, финансови, логистични, както и на параметрите за индустриално сътрудничество? 

Предложихме на България пълно покритие  на всички изисквани функции, а също и  на някои незадължителни, допълнителни способности на бойните машини, включително обширен пакет за трансфер на технологии, чрез който местната индустрия да извършва необходимите доставки, или едно цялостно производствено решение осъществено в България. 

Нашето предложение се базира на най-новото поколение бойни машини, което не само отговаря, но и надхвърля изискваните функционални характеристики. Ние разполагаме с дългогодишен  опит в създаването на местно производство, така че сътрудничеството с нас гарантира надеждно и работещо решение за България. Въз основа на нашата дългогодишна практика ние сме готови да обсъдим съкращаване на графика за доставка и по-бързото предаване на новото оборудване в ръцете на българските войници. 

Patria оцени финансовите изисквания, представени в тръжната документация. На тази база можем  да предложим методи на плащане, които да намалят годишните разходи на българската страна за финансиране на проекта. 

Следователно, ние не само отговаряме на изискванията, но и ги надхвърляме. Силно се надяваме, че пълната ни оферта ще осигури най-доброто предложение за България по отношение на способности, икономически показатели и развитие на местната индустрия през следващите 30-50 години. 

В българските медии изтече информация, че Patria е предложила по-висока цена от предвидената в бюджета? 

Предложихме пълно покритие на изискваните, опционалните и допълнителните изисквания, което според нас гарантира най-добрия избор за българската армия. Мога да Ви уверя, че  ние не само се съобразяваме с изискванията, но дори ги надвишаваме. Например, ние предлагаме допълнителни превозни средства и много системи, които оптимизират сигурността на войниците и улесняват командирите. 

Радваме се, че сме избрани да преминем към етап на договаряне в процедурата за закупуване. Това е началото на диалог и процес, чрез който ще се набележат елементите и необходимите параметри които ще бъдат възложени. Ще обсъдим всички тези фактори с представителите на българските сухопътни войски и държавните служители. 

Бих искал да подчертая, че отварянето на ценовите предложения не е окончателен етап, а само начало на процеса. Сега има възможност да се оптимизират изискванията, за да се постигне необходимата функционалност и най-икономично цялостно решение. И още един много значим фактор - важно е офертите и цените да се съпоставят със съответните функционални характеристики, за да не сравняваме цената на ябълки с цената на круши. Това изисква задълбочен анализ и евентуални допълнителни преговори. 

Нашето предложение може да бъде оптимизирано допълнително, за да  осигури още по-големи ползи и добавена стойност за българската икономика. Уверени сме, че заедно с българското Министерство на отбраната ще намерим оптималния баланс между икономически фактори и работни характеристики, а също така ще постигнем най-доброто предложение и полза за българската армия и икономика през следващите 30 до 50 години. 

Офертата на Patria се комбинира с пакета на Elbit Systems. Защо избрахте ELBIT? 

Искахме да постигнем най-доброто решение за България, затова се обединихме с Elbit.  

Elbit Systems е международна, високо технологична компания, ангажирана в широк спектър от програми за отбрана и сигурност по цял свят. Elbit предоставя доказани в  сражения продукти и услуги. Техните оръжейни системи - командно информационните системи (C4I) и системата за управление на боя (BMS) са най-модерните системи в момента  и съответно едни от  най-продаваните в света. 

Нашата бойна машина, Patria AMVXP 8x8, заедно с оръжейната система MT30MK2 на Elbit Systems и командно информационният пакет (CIS), гарантират на българските сухопътни войски свръх висока  ефективност за модерните бойни машини 8x8. Системата на бойните машини има разширена способност да действа на съвременното бойно поле в  съвместни операции сега и в бъдеще. Напълно съвместими със стандартите на НАТО и други международни стандарти, системите осигуряват отлична оперативност, необходима за разнообразните мисии в страната и в чужбина. Системата може да се конфигурира лесно и рентабилно да се адаптира към разнообразните нужди на армията. Машините Patria са избрани от седем държави и в момента се експлоатират от многонационални бойни групи в страни със засиленото присъствие на НАТО,  например Полша, Хърватия и Словения. Оръжейните системи и командно информационните системи на Elbit са в оперативна употреба в различни конфигурации и държави. 

Добре е да отбележим, че в близката Хърватия се произвежда и интегрира 30-милиметрова оръжейна система Elbit към машината Patria, определена за тяхна бронирана бойна машина през следващите десетилетия. Това е отлично доказателство за нашето наистина конкурентно решение, което се избира и от други държави. Ако искате най-доброто, силно препоръчваме да изберете нас. 

Ако Patria бъде избрана за изпълнение на проекта, ще се произвеждат ли машините от българска компания, в България, чрез трансфер на технологии и ноу-хау от Patria?  

Машините ще се произвеждат в България от български компании и квалифицирани работници. 

Трябва да се отбележи обаче, че създаването и организирането на местно производство е сложен процес, който  може да бъде и рисков, ако не се извърши добре и не се  управлява професионално. Ние знаем това, защото сме го правили и преди, всъщност вече четири пъти. Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка избраха машината Patria AMV чрез трансфер на технологии и създаване на местно производство. Успешно внедрихме производствени мощности във всички тези страни, без да нарушаваме качеството на крайния продукт или графика за доставка. 

В България има много добри компании, които са в състояние успешно да изпълняват местно производство за Patria. В подготовка за изискванията на България, Patria и Elbit Systems подписаха споразумения за сътрудничество и за трансфер на технологии с множество местни компании. Сигурен съм, че списъкът на местните компании ще бъде разширен по време на фазата на внедряване. 

Тъй като разполагаме със сериозен опит в създаването на местно производство, ние знаем какво правим и можете да ни се доверите. Машините ще се произвеждат в България от български фирми и работници. 

Направихте проучване за възможни български подизпълнители. Въз основа на резултатите ще покрие ли Patria изискването за 20% участие на българската промишленост в проекта? 

Нашата цел е да свършим колкото се може по-голяма част от работата в България. Тези бойни машини ще обслужват българските сухопътни сили в продължение на  30 до 50 години и е важно те да могат да се поддържат и модернизират на местно ниво в бъдеще.  

Въз основа на нашия предишен опит и проведените проучвания и споразумения, ние сме уверени, че можем да започнем с 20%  участие на българската промишленост в този проект. Знаем, че с развитието на съвместно производство капацитетът на българските компании ще се увеличи и те ще могат да поемат по-голям дял от работата, включително и участие в развойната дейност. Това е дългосрочен процес, при който двете страни ще имат нови възможности за развитие на бизнеса. 

Затова евентуалното местно участие е много по-високо от 20%. И това се отнася не е само за продукцията, свързана с България. Имаме много примери за местни компании, които се присъединяват успешно към нашата глобална верига за доставки. Това е нормален процес и създава значителни възможности на местните компании да увеличат бизнеса си и да станат глобални доставчици на продукти за отбраната.  

Това е уникална възможност както за българската промишленост, така и за икономиката. Инвестирайки в програмата и в местното производство, българската икономика инвестира в собствената си индустрия и чрез развитие на нейните възможности и бизнес, инвестицията ще се възвърне многократно. 

Ние отговаряме на изискването от 20%, но в действителност, с нашето предложение, реализираните цифри ще бъдат много по-високи.  

Какъв период сте предложили на българското МО за първите доставки и за окончателните доставки на бойните и поддържащите машини; какъв ще бъде началният период за техническа поддръжка; какво ще включва пакета за въоръжение? 

Ние отговаряме на поставените изисквания и дори ги надхвърляме. 

Има официална 8-годишна рамка за изпълнение на програмата. Оценихме  възможностите и въз основа на нашия значителен опит при подобни проекти вярваме, че доставките ще се осъществят в значително по-кратък период. Готови сме да предложим и да започнем обсъждания на опция за изпълнение в 6-годишен график. 

Що се отнася до началния период за техническа поддръжка, ние предлагаме 5-годишен  период. Този срок може да бъде удължен допълнително при поискване. Patria ще подкрепя местното производство, колкото е необходимо. 

Пакетът за въоръжение включва усъвършенствана оръжейна система на Elbit Systems, която реализира високо-ефективна огнева мощ, без да нарушава безопасността на войските, осигурявайки отлична способност за оперативно наблюдение на бойното поле на 360 °.  Информация за ситуацията се осигурява от перископите, люковете и камерите на командира и артилериста. Така че, винаги има опция за ръчно наблюдение с люкове, например в градска среда, в ситуации на повреда или при трудни  метеорологични условия - тази функция е високо оценена от всички войници, които са участвали в реални бойни мисии. 

Оръжейна система MT30MK2 включва 30-милиметрово оръдие Bushmaster® Chain Gun® и коаксиална картечница PKT 7.62.  Тя се обслужва от екипаж от двама души. Установките на  противотанковите управляеми ракети (ATGM) са напълно интегрирани с купола на машината.  Куполът е от последно поколение и позволява безпроблемно взаимодействие между артилериста и командира за постигане висока ефективност на бойното поле. 

Това също е въпрос на сигурност и дава възможност за най-висока защита - войниците са винаги защитени по време на презареждане  и могат да изпълняват  бойни мисии и задачи навсякъде и по всяко време. 

Също така е добре да се подчертае, че основните операции и командването се управляват по същия начин, както при сегашното оборудване на българските войници. Това означава, че преходният период и обучението на войниците ще бъдат по-ефективни с по-бързо внедряване  на новото оборудване. Това също спестява пари. 

До какво ниво българските компании от отбранителния сектор биха могли да поддържат / ремонтират / бойните машини, когато бъдат доставени? 

Важно е да се отбележи, че когато говорим за трансфер на технологии и създаване на местно производство, имаме предвид, че системите първо ще бъдат произведени и второ поддържани в страната, от местни компании и работници. Това е нашият стандартен подход; други компании могат да го направят по различен начин. 

България  има специализация и минал опит в производството и износа на бойни транспортни машини. В подготовка за процедурата, ние посетихме български компании, за да оценим  техните възможности. Patria и Elbit Systems вече подписаха споразумения за трансфер на технологии с избрани местни компании. В случай че бъдем избрани, ние сме готови да започнем нашето сътрудничество незабавно. 

Нашата цел е да прехвърлим максимално технологията за поддръжка на жизнения цикъл, така че местните компании да могат да изпълняват тези задачи сами. Това е най-важният аспект на осигуряване сигурността на доставките. В страните, където трансферът на технологии вече е извършен, установяваме, че местните компании генерират възможности и ноу-хау за по-нататъшно развитие и надграждане на машините. Това е и нашата цел в България.  

Създаването на местен капацитет е съвместен път заедно. Ние сме извървели този път многократно в миналото и сега сме готови да го направим отново с български компании и хора. Ние сме тук заради вас и можете да ни се доверите.