Стойността на акцията на Tesla Inc. поскъпна с близо 13% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като компания S&P Dow Jones Indices обяви късно снощи, че ще добави американската компания за производство на електромобили в широкия индекс S&P 500 на 21-ви декември, когато стартира търговията.

"Закачаването" на компанията към водещия фондов индекс ще доведе до редица промени в инвестиционните портфейли на множество фондове, следящи движението на S&P 500, за да балансират притежаваните от тях активи.

Всъщност от месеци се говореше за подобен ход, след като компанията Tesla отчете няколко поредни тримесечия на солидни печалби, въпреки че през септември очакванията за това отслабнаха, макар че някои специалисти на Уолстрийт смятаха още тогава, че това ще бъде факт.

Все пак поради  рязко увеличения пазарен размер на компанията на Илон Мъск през последните месеци, S&P Dow Jones Indices ще търси обратна връзка от инвеститорите, за да определи дали Tesla трябва да бъде добавена към S&P 500 наведнъж или на два отделни транша, пише БНР.

През юли Tesla отчете четвъртата си поредна тримесечна печалба, въпреки спирането на фабриката в САЩ през второто тримесечие поради коронавирусна пандемията и въведените през пролетта строги ограничители мерки.

Цените на акциите на Tesla се утроиха през тази година, отбелязвайки повече от 30 рекордни затваряния на пазара, като в същото време индексът S&P 500 нарасна с около 12%. Силният им ръст доведе до тяхното сплитване в отношение 5 за 1 в края на август (на всеки притежател на 1 акция на Tesla бяха предоставени по 5 акции на по-ниска цена).