Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В публикуваната днес книга "Обетована земя"(A Promised Land) 44-ят президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама. Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според бившия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама.

Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан.

Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията.