Историческите личности, за които България и Северна Македония водят спорове - Самуил, Гоце Делчев и т.н. - не са сред историческите личности на Европа. Това каза пред БНР проф. Иван Илчев, историк и член на Междуведомствената комисия между София и Скопие.

 "Те са герои на един ъгъл в Европа, на два изключително малки народа, и колкото и да ни е неприятно да го казваме, те, както и нашата история, не принадлежат към културното наследство на Европа", коментира Илчев.

И допълни:

"Има едно специфично отношение към нас, което, за съжаление според мен, се дължи на един комплекс, възпитаван от 100 години антибългарска пропаганда".

Според проф. Илчев трябва и двете страни да проявяват разум.

"Не може да заявяват на Екатерина Захариева, че ще й бъде забранено да стъпва на македонска земя. Доколкото си спомням Македония никога не е правила подобни декларации по време на дългогодишните си преговори с Гърция, която също ги спираше", каза Илчев.

И допълни:

"Подходихме лаически. Трябваше да има, според мен, голяма група, която да прецени много внимателно какви са ползите и какви са евентуалните минуси от присъединяването на Македония към ЕС. В тази група трябваше да има специалисти по икономика, военни специалисти, специалисти по стратегия, специалисти по култура, а не рецепти да дават културолози и политолози, които нито са влизали някога в архив, нито имат представа от положението".

Според Илчев от бъдещо членство на Северна Макдедония в ЕС има някои минуси, но има и много плюсове.

"Ние имаме нужда от приятел на запад от нас, но въпросът е доколко ще бъде приятел, тъй като само преди 2 дни ръководителят на втората по големина партия в Македония – ВМРО-ДПМНЕ – заяви, че Македония никога няма да се откаже от своята история и никога няма да се откаже да подкрепя македонско малцинство в България. И тези думи не отговарят на насоките на европейското сътрудничество", коментира Илчев.

Историкът обобщи, че трябва да се държим цивилизовано, като две държави, които винаги ще бъдат съседи, които винаги ще имат икономически, политически и културни взаимоотношения.