ВСС препромени правилата си - председателите на съдилища ще могат да отлагат и да спират разглеждането на открити съдебни заседания като анти-COVID мярка до 14 дневен срок, и то еднократно... А не "в разумен срок".

Това стана днес, след като ВСС първо бе приел в мерките си текста за "разумния срок" и без да налага еднократност. Това пък стана, след като НС бе вече гласувало промените в "извънредния закон", които дават парво на 14 дни, но те още не бяха обнароздвани в Държавен вестник.

Сега обаче те вече са. И ВСС да настоява на своето би означавало да не спази закона.

Така в гласуваните инструкции до председатели на съдилища изразът "за определен от административния ръководител разумен срок“ вече е заменен с

„при спазване на изискванията на чл. 6а, ал .3 от Закона за мерките и дейстията по време на извънредното положение".

Новите алинеи гласят следното:

3. Създават се ал. 3, 4 и 5: „(3) По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация. При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени.

(4) По време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес, ако страната е поискала връчването да става по електронен път. В този случай връчването се смята за извършено от деня на изпращане на потвърждение за получаване на съобщението. Ако потвърждение не бъде извършено в тридневен срок от изпращане на съобщението, връчването се извършва по общия ред.

(5) По време на извънредната епидемична обстановка съдът може да отложи делото, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или прилагане на принудителни административни мерки по Закона за здравето във връзка със заболяването COVID-19 страната или нейният представител не може да се яви в съдебно заседание, като в срок до 7 дни от отпадане на причината страната или нейният представител представи съответни доказателства.“

Цветинка Пашкунова каза, че има резерви и към срока, и към посоченото еднократно право на отлагане. Но така или иначе законът трябва да се спази.

Кадровиците обърнаха внимание и на факта, че законовият текст е неясен и от него не се разбира, че неотложните дела продължават да се гледат (като мерки за неотклонение, защита от домашно насилие, незабавни обзпечения, и др.).

Остават в сила другите мерки  че книжа ще могат да се връчват на интернет адрес, както и че ако няма потвържение до 3 дни, връчването ще трябва да се проведе по обичайния ред т.е. - на хартия.