Интерконекторната връзка за доставка на природен газ между Гърция и България ще се забави с нови допълнителни няколко месеца, но България ще изпълни договора си с азербейджанската компания SOCAR и ще внася азерски газ през друга входна точка от първи януари. Това потвърди пред "Нова телевизия" министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Така правителството се надява най-накрая да започне да диверсифицира доставките на природното гориво. Към момента в страната ни се потребява 99% руски газ. Връзката с Гърция се бави вече 10 години, въпреки че за разлика от проекта "Балкански поток", тя е реална възможност за достъп до алтернативно на руското гориво. Според Петкова обаче проблемът бил в гръцката част на трасето, а самото забавяне било наложено заради пандемията от коронавирус. 

Азерски газ от първи януари ще има, обеща вчера лично и премиерът Бойко Борисов, който бе на инспекция по трасето на газовата връзка с Гърция. 

Днес Петкова обясни, че заради закъснението се е наложило правителството "на базата на съществуващата инфраструктура да създадем временна смяна на точката на доставка - не Комотини, а друга". 

Вероятно тази нова точка е всъщност старата при Кулата, откъдето влиза руския газ. Очаква се азерския газ да минава оттам поне няколко месеца, докато бъдат заварени оставащите 110 км тръби по газовата връзка и се достроят допълнителни 20 км от трасето. 

Иначе - Петкова за пореден път обясни, че правителството прави всичко възможно да диверсифицира доставките, като специално отбеляза, че след като газовата връзка стане готова - страната ни никога няма да остава без природен газ. 

"Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия"