"За добро или за лошо МВР не може да даде отговор на най-важните и големи въпроси по този случай."

Това каза вътрешният министър Веселин Вучков по време на изслушването му в НС по повод кражбата на тефтерчето на Филип Златанов. Основната му теза бе, че всичко по казуса е в ръцете на прокуратурата. В момента делото за кражбата е в Софийска градска прокуратура. "Изцяло в патриомониума на съдебната власт са тези разследвания", обясни Вучков.

Вучков разказа хронологията на кражбата според документите в 6-о РПУ, където е подадена жалбата. Той изрично спомена, че когато експертът Стефан Бенчев е сигнализирал полицията, не е било казано, че става дума за липсващи доказателства. Бенчев обяснил, че се отдалечил от колата, защото е тръгнал да търси вулканизатор за спуканата си гума.

Вучков каза още, че в МВР са научили за изчезването на тефтерчето от медиите. "Няма как да знам дали има преписи на това тефтерче", каза Вучков. Той заяви, че не може да знае и дали има образувани производства срещу поръчителите в тефтерчето "Златанов", които фигурират там с инициалите си.

"Какво винаги, когато има голяма издънка, се сещаме за много голям проблем. Огромна каша има със съдебните експертизи", заяви Вучков. На въпрос какво ще направи, за да не се върне "Фидосовщината", Вучков заяви, че разчита на законодателни промени за реформи в сектора за сигурност без излишна политизация.

"Тефтерите са се съхранявали в ДАНС, защо не извикахте председателя на ДАНС?"

Това пък попита ген. Атанас Атанасов депутатите от "Атака", които инициираха изслушването на Вучков. Той се обърна към министъра с въпроса дали Бенчев е бил служител на 6-о управление на ДС. Вучков обаче каза, че не разполага с кадрова справка на експерта. Министърът припомни, че целият архив на ДС е предаден на Комисията по досиетата.

"Истината за това тефтерче никога няма да може да бъде разбрана", каза Методи Андреев (ГЕРБ). "Тези, които го разглеждаха, изпълняваха политическа задача. Комисията в парламента не разполагаше с пълния обем информация.  Известно е, че тефтечеата са били две - в черно и в бордо. Защо пропусна комисията да съобщи единственото цяло име, което фигурира в тефтерчетата - Д. Пеевски? Той фигурира по отношение на "Булгартабак" и фармацевтични схеми. Кога ще отговорим на въпроса всъщност кой е #Кой? ДПС трябва да се чете Делян, Павел и Сава", каза още Андреев.

"Всички сме работили по ксерокопия, никой не е виждал тефтерчетата", каза Кирил Добрев, който бе шеф на временната комисия в миналия парламент, която се занимаваше с бележниците на Златанов. Добрев изтъкна, че му е станало ясно, че МВР нищо не е направило за разкриването на тази кражба.

Мустафа Карадайъ изтъкна, че името, което е изписано изцяло в тефтерчето, е "Плевнелиев". Карадайъ също бе член на комисията "Златанов" в миналия парламент.

"Гласувах против провеждането на дебата, но той не беше излишен". Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"Сериозната неяснота дали става дума за битово престъпление, или то е от сферата на организираната пресъпност, ще тревожи обществото ни доста време. Ако става дума за умишелно отнемане на веществено доказателство, това е много сериозен пробив в националната сигурност на България. Имаше публикации, че този тефтер ще изчезне много преди да се избере новото правителство. Съмненията не могат да бъдат разсеяни, или потвърдени. Връзката на вещото лице с ДС не е повод за смях. Без много сериозна реформа в правосъдието, ДАНС и МВР злоупотребите с власт няма да бъдат разкрити. Тези реформи включват в себе си елемент на лустрация", каза още Кънев.

"Експертът, от чиято кола са откраднати тефтерите, обясни, че е ходил по малка нужда. Ако беше ходил по друг тип нужда, щяхме да имаме предположение къде са отишли тефтерите. Ясно е, че ИФ е Искра Фидосва, не е Ирина Флорин." Това пък заяви Десислав Чуколов (Атака). Той призова още Бойко Борисов и Цветан Цветанов да си признаят, че именно техните инициали са в тефтерчето.