Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-голямата грешка на Северна Македония е, че се е надявала някой да извие ръцете на България, за да се съгласи с присъединяването на Скопие към ЕС без никакви компромиси. Това заяви външната министърка Екатерина Захариева в "Денят започва" по БНТ.

"Те много разчитаха, че някой - Брюксел, Берлин или Вашингтон - ще извие ръцете на България, за да се съгласи без никакъв компромис от тяхна страна", сподели тя. "Хубаво е да знаят как функционира един съюз."

Захариева за пореден път подчерта, че на днешното гласуване в Съвета по общи въпроси София ще наложи вето на преговорните рамки за присъединяване на Северна Македония. 

"Ние многократно сме изразявали притесненията си, които трябва да бъдат заложени в преговорните рамки. Те са три на брой - придържане към формата за езика преди 1989 г. и потвърдена през 2017 г., пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава през целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България."

Външната министърка заяви, че през март България се е съгласила ЕС да стартира преговори със Северна Македония, но изтъкна, че в тогавашното решение на Съвета има изрично заложена препоръка за изпълнение на договора за добросъседство.

 

"Ние имаме дълъг списък на случаи, в които Северна Македония е подписвала нещо с България и не го е изпълнявала", заяви Захариева и даде за пример Декларацията от 1999 г. "Това са все за бъдещето неща. Проблемът в историята е отражението в реалността. Малцинствените претенции 30 години продължаване на идеологията от Титова Югославия."

Захариева подчерта, че медиите в Северна Македония публикуват огромно количество подвеждаща информация.

"Това, което българското правителство не може да търпи, е антибългаризмът."

Захариева призова Скопие да не се придържа към националистическата си реторика и към изграждането на държава въз основата на антибългарска идеология.

Радев отказва да назначи Даниел Митов за посланик на Румъния

Захариева обяви, че президентът Румен Радев отказва да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния.

Според нея причината за това е политическа и тя търси алтернативно предложение. Захариева вече е удължила командировката на сегашния посланик на България в Букурещ. Смята, че Радев няма да промени позицията си за Митов.

"Груба грешка от негова страна. Няма държава в света, в която да бъде предложен бивш външен министър да не счита това за чест. Т.е. аз считам, че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов", каза Захариева.

Коментари

....

Макетата яко са ги подковали и продължават да ги подковават разни фактори, които не желаят сближаване на два братски народа, всъщност само един. Такава е историческата истина, пък те да си я отричат колкото искат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.