Австрия е поредната страна, която поставя културния живот под пълна карантина заради втората вълна от COVID-19. От 17 ноември затварят училища и всички бизнеси, класифицирани като „не-жизненоважни“, съобщи канцлерът Себастиан Курц. Подобно на карантината от март, хората ще могат да излизат от домовете си само по основателна причина – да пазаруват храна и лекарства и ако имат нужда от спешна медицинска помощ. Ограниченията ще продължат до 6 декември.

Затварянето на страната сериозно ще засегне оперния сезон на Австрия – културните институции трябваше да посрещнат публиката в края на ноември, за първи път от влизането в сила на ограниченията от първата вълна на коронавируса. Залцбургският фестивал трябваше да започне нов сезон, но събитията от него ще бъдат пренасрочени за средата на декември. Виенската държавна опера отвори архива си, за да излъчва стари спектакли, докато трае карантината.

От началото на ноември страната всеки ден регистрира над 5 хил. нови случая на заразени с коронавирус, като най-високият брой новозаболели бе отчетен на 13 ноември, когато бройката надскочи 9 хил.

Мерките в други европейски страни

Франция остава под втората си национална карантина, планирана да приключи на 1 декември. Гражданите трябва да излизат с декларация, уточняваща причина за напускането на дома си. Училищата остават отворени.

Културата в Германия няма разрешение да работи до 30 ноември, когато изтича частичната карантина в страната. Отворени остават училищата, фризьорските салони и търговските обекти.

От 5 ноември под карантина е и Англия, където културните институции ще останат затворени до началото на декември. Уелс и Шотландия излязоха от локдауна, Северна Ирландия, където са затворени всички бизнеси, освен жизненоважните, удължи настоящите ограничения до 26 ноември.

[[nid:105394]]

В Гърция важат вероятно най-строгите мерки в Европа – театри, кина, опери и други културни центрове ще останат затворени до 30 ноември. Гражданите напускат домовете си, след като са изпратили SMS, уточняващ причината за излизането. В страната е наложен вечерен час между 21 и 5 ч. Магазини и средни училища нямат право да работят, детските градини и началните училища трябва да преустановят дейността си от 16 ноември. За влизане в Гърция се изисква негативен тест за Ковид-19. От началото на ноември новорегистрираните случаи в южната ни съседка рядко надвишават 2 хил. на ден.

Италия, която бе сред най-засегнатите страни от коронавирусната вълна през март, има тристепенна система за оценка на риска. В червените зони има най-много инфектирани и там са затворени барове, ресторанти и магазини. В оранжевите зони ресторантите и баровете също са затворени, но работят фризьорските и други салони. Зелените ресторанти и баровете могат да работят до 18 ч. Музеите, театрите и кината нямат разрешение да отворят, независимо от зоната, в която се намират. Към 15 ноември страната е регистрирала почти 34 хил. случая на новоинфектирани.

Испания е в извънредно положение, което ще се вдигне чак през май 2021 г. С изключение на Канарските острови, за цялата страна важи вечерен час между 23 и 6 ч. Местната власт има голяма роля в овладяването на пандемията, като може да променя вечерния час или да затваря границите си към другите региони. От 23 ноември влиза в сила изискването всеки, който влиза в страната, да представя негативен тест за Ковид, направен най-късно преди 72 ч. Към 13 ноември са регистрирани над 21 хил. нови случаи.

Белгия забрани провеждането на традиционните коледни базари, основна туристическа атракция в предпразничния сезон. До средата на декември са затворени всички магазини, освен хранителните и аптеките. След 22 ч. се забранява продажбата на алкохол. Затворени остават всички културни институции. Към вчерашна дата са регистрирани над 6 хил. случая на заразени с COVID-19.

Забрана за продажба на алкохол след 20 ч. има и в Португалия. Алкохолът може да се употребява само на публични места, и то ако е придружен от вечеря или обяд. За страната важи вечерен час между 23 и 5 ч., забранено е движението между областите на държавата. Случаите на новозаразени към 15 ноември са над 6 хил.

В Нидерландия всички магазини, освен супермаркетите, трябва да затварят до 20 ч. След този час е забранена продажбата на алкохол. Музеи, театри, кина, зоологически градини и увеселителни паркове са затворени. От 1 декември маските стават задължителни в затворените пространства и градския транспорт. Училищата, фитнес центровете и обществените басейни имат разрешение да работят. В последната седмица държавата регистрира по около 5 хил. нови случая всеки ден.

Чехия въведе задължителни маски за учениците в клас. За страната важи национална карантина, която се очаква да приключи на 20 ноември. Към 15 ноември близо 2 хил. души са дали положителна проба за Ковид-19.

Дания наложи нови ограничителни марки и постави под пълна карантина седем северни провинции, след като в норка бе открита мутация на коронавирус, способна да проникне в човешки организъм. До 2 януари 2021 г. се забранява продажбата на алкохол след 22 ч. Музеи, библиотеки, кина и други културни центрове са затворени. В последната седмица страната регистрира по около хиляда случая на ден.

Площад Славейков