Варна стана вторият град в страната след София, в който вече може да се дарява рековалесцентна плазма - т.е. от хора, които са преболедували COVID-19 и имат антитела.

От днес там вече започна да функционира център за кръвна плазма. Той разполага с необходимата апаратура - има два апарата, а след дарителска кампания бяха осигурени и консумативи и легла. Така възможността хората не само от Варна, но и от съседните области в Североизточна България да бъдат осигурени навреме с кръвна плазма в случаи на необходимост нараства.

Средствата бяха събрани много бързо - в рамките на два дни. С осигурените близо 53 000 лева Районният център по трансфузионна хематология плати 100 сета за кръвна плазма, без които извличането ѝ е невъзможно. 

Обучение са преминали трима лекари, а преди това - още един, обясни пред бТВ директорът на центъра д-р Жанина Йорданова. Засега дневно могат да даряват кръв по 10-12 души. Препоръчително е даряването на кръвна плаза да става 40 дни след преболедуване на COVID-19.

"Всеки, който иска да дари, трябва да има установена COVID инфекция с PCR тест. Ако има последващ отрицателен тест, трябва да са минали 14 дена от него, или 28 дни от отшумяването на последните клинични признаци“, обясни д-р Йорданова.

За да не става струпване на хора, желаещите да дарят кръвна плазма трябва да си запишат час по телефона. Прави се предварителен график за преглед и за самото даряване. Прави се тест за антитела, и ако има допустимото количество, му се дава час за даряване, посочи тя.

Не могат да дават плазма хора, приемащи медикаменти с хронични заболявания като диабет, хипертония, автоимунни заболявания и следоперативни състояния.

На лечението с кръвна плазма при COVID-19 напоследък се възлагат големи надежди, въпреки че лекари и учени предупреждават, че не трябва да се възприема като панацея, а като опция, която при някои пациенти дава много добри резултати, при други - не толкова добри.  В социалните мрежи обаче все по-често са призивите за набиране на доброволци, които да дарят рековалесцентна кръвна плазма. И ако за разлика от първите месеци на епидемията, когато малко хора бяха преболедували и имаше по-малко познание за полезността на кръвната плазма, сега желаещите се увеличават, трудността идва от липсата на дотатъчно места, където да се осъществява процесът на вземане и обработка на кръвния материал.

Според последни данни на "Галъп интернешънъл" обществото е все по-положително настроено към идеята да се дарява кръвна плазма  - "за" са 73,2 на сто от хората.

Центърът във Варна е третият в България. Досега това беше възможно на две места в София - в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА.

Даряването става все по-популярно, и даже модерно и сред властовия елит, а в него се впуснаха даже и партийни и прокурорски колективи. Според съобщението на пресцентъра на ГЕРБ от вчера близо 50 членове и симпатизанти на партията са дарили кръвна плазма. Те се включиха в кампанията на партията, с която в понеделник партията призова свои членове, които са преболедували COVID-19, да бъдат съпричастни и да подпомогнат лечението на други болни като дарят плазма. Част от дарителите са станали донори на антитела дори преди старта на кампанията - когато са разбрали, че отговарят на изискванията за даряване, уточняват от пресцентъра.

Инициативата на ГЕРБ беше в изпълнение на призива на Борисов всеки преболедувал да дари плазма. На заседание на МС нареди на министъра на здравеопазването да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, но и в страната.

"Максимално бързо Министерството на здравеопазването ще стартира процедури за закупуването на още от необходимите машини. Министър Ангелов ме увери, че до няколко дни и във Варна ще има възможност за даряване на плазма. С европейско финансиране такива машини ще бъдат налични в Плевен и Пловдив.

Отделно от ГЕРБ ще заделим от партийната субсидия 150 хил. лв., с които ще се закупят и допълнителни два апарата за извличане на плазма", обяви Борисов.

 
Прокурорската гилдия заложи на друг аспект на дарителство - събирането на средства за апаратура. Иван Гешев написа обръщение, за да подкрепи инициативата на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите за организиране на спешна дарителска кампания за закупуване на апарат за плазмофереза.
 
Кампания за даряване започна и в армията.

Проблемите

Отвъд моментите на партийно-прокурорски дарителски ентусиазъм винаги актуална е нуждата от дарители. Но още повече от нови места, където да става това даряване. Нови центрове означава обучени специалисти, апаратура, консумативи.

Конкретен проблем е и изискването за PCR тест при даряването, което ограничава кръга на желаещите.

 От Сдружението за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма изпратиха отново писмо до премиера и здравния министър с искане да да бъдат отворени кръвни центрове в цялата страна, за да се улесни процесът за осигуряване на плазма. Предложението е в отделението по трансфузионна хематология на всеки областен град да бъде отворен COVID плазма пункт за даряване на плазма. Събраната плазма може да се изпраща за обработка и диагностика в съответния регионален център по трансфузионна хематология.

Какво казва здравният министър

Здравният министър Костадин Ангелов коментира в неделя при посещение в Шумен какво се прави по тези предложения. Според него "това, което сме могли да направим като държава, сме го направили".

Ето какво още каза той:

"Става въпрос за осъзната политика, нещо по което работим от първия момент, в който съм министър. Подадохме заявки по един европейски проект за осигуряването на апаратура за вземането на плазма от преболедували. Тази процедура е във вход и по тази процедура ще бъдат осигурени два апарата, които ще бъдат разпределени в страната. По отношение на Варна такъв апарат вече сме доставили (този, който заработи днес - бел. ред.), осигурили сме консумативите, от понеделник ще започне вземането на плазма и след като бъде обработена, ще започне да се разпространява в мрежата от лечебни заведения, които имат нужда от нея.

Очакваме 4 апарата от дарения, предприели сме мерки много отдавна за тези апарати. Те ще бъдат разпределени в останалите центрове в страната. Такива ще има в Пловдив, в Плевен, в Стара Загора и в Бургас. В самото начало бяха две местата, където се обработваше плазма, нямаше и много желаещи, напротив. Започнахме сериозна информационна кампания."

За идеята да не се изисква бележка за наличието на направен преди боледуването PCR, Ангелов обясни: "Цялата налична информация е качена на сайта на НЦТХ, тя е достъпна за всички, има определени критерии за даряване на кръв, те продължават да се обсъждат, обсъждаме дали могат да бъдат променени. На центровете ще бъде даден достъп до системата за проверка кога са били позитивните PCR, за да не караме хората да носят допълнителни бележки".

И добави: "Така че това, което сме могли да направим като държава, сме го направили. Включително и това, че поръчаната апаратура, която е от дарпенията и от проектите, много отдавна е запазена, пристига от Америка, когато дойде в Европа, българското правителство ще осигури много бърз коридор, за да дойде тя в страната".

Той коментира и възможността лечебните заведения на повече места в страната да вземат кръв за кръвна плазма като изрази опасение, че така може да се занижат определени стандарти.

"Въпросът тук е дали може да направим изключения от стандарта за вземане на кръв и тук вече е голямото НО. Изисква се да има отделение по транфузионна хематология. Дали може да допуснем такъв компромис, това са занижаване на изискванията, експертите от една седмица обсъждат този момент, аз няма да се меся в работата им, защото това може да създаде рискове за здравето и живота на хората, на които след време ще се кръвоприлива. Много е опасно в състояние на криза, когато сме изложени на натиск, да правим промени в системата", обясни позицията си министърът.