Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутати от ГЕРБ предлагат и през 2021 г. броят на дните неплатен отпуск, които ще се признават за осигурителен и трудов стаж, да бъдат удвоени до 60 дни. Преди страната да обяви извънредна епидемиологична обстановка, тези дни бяха 30, но с цел борба с икономическата рецесия вследствие, те бяха увеличени. Сега реално предложението е това законодателство да действа още една цяла година. 

Припомняме, че през миналата седмици и трите бюджета - на НЗОК, на ДОО и Републиканският бяха приети на първо четене, а вчера изтече и срокът за внасяне на предложения за промени по предложените текстове. 

От внесените идеи личи желанието на ДПС, в лицето на Хасан Адемов, да бъде променена тежестта на една година трудов стаж и тя да нарасне от 1,2 до 1,3 години, което на практика означава увеличение на пенсиите с 10 процента. Към тази идея остава и текстът за увеличение по швейцаското правило с 5% още от първи януари. 

Управляващите пък са спазили обещанието да дадат възможност на хората, които не са преместили парите си във Фонд "Пенсии" на НОИ 5 години преди да се пенсионират, да го направят между януари и юни на следващата година. Тоест има един допълнителен срок, който дава такава възможност. 

В същия този период може да се подават и молби за преизчисляване на коефициента на редукция, който би трябвало да падне под 10% от следващата година. Т.нар. коефициент на редукция е намаление от основната пенсия от НОИ, който би трябвало да сложи баланс в системата за хората, които не са имали възможност да се осигуряват и в частен фонд. Този срок обаче се отнася за тези, на които вече е отпусната пенсия - военни, полицаи, хора от службите и правосъдната система. 

Сред другите внесени промени личи, че управляващите смятат да дадат възможност на НОИ да спира пенсии, за да провери обстоятелствата, от които зависи правото на пенсионера да я получава. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.