Медици от столичната онкологична болница и нейни пациенти се събират пред лечебното заведение на протест. Той е предизвикан от решението в болницата да бъде разкрито COVID отделение с 29 легла.

Притеснението на лекари и пациенти е, че смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако COVID зоната започне да функционира активно.

Това съобщава БНР

Според проф. Галина Куртева, началник на клиниката по обща и коремна хирургия, няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с коронавирус, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

„Аз нямам притеснения. Аз излязох, след като бе обявено по всички медии, че ще има протест пред болницата. И тъй като не знам за какво е този протест, не разбирам защо трябва да се прави пред болницата, каква е тази форма, какво го е наложило, тъй като никой от персонала не е дошъл да каже какво го притеснява. Затова идвам да видя кои са хората, които протестират и за какво протестират“, каза директорът на болницата д-р Стефан Константинов, цитиран от общественото радио.

В момента в болницата имаме един пациент онкоболен, който е с вирус, който е с COVID“, добави той.

По-рано Евгения Александрова - председател на Асоциацията на онкоболните пациенти, обясни в „Преди всички“:

„Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които имат специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика.“

„Ако утре бъдат обект на инфекция, станат пациенти с COVID, кой ще лекува това немалко общество от болни хора, неколкостотин хиляди.

Евгения Александрова смята за приемлив вариантът болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус, "защото тези хора ще бъдат в наблюдение и в контекста на основното им заболяване".

Специализираните лечебни заведения да разкриват легла само за нуждите на своя поток от пациенти е залегнало и като законодателно предложение, уточни Александрова. 

Припомняме, че през миналата седмица имаше протест и в Александровска болница - заради решението клиниката по нефрология и трансплантации да се вземе за COVID отделение, а трансплантираните пациенти да се пренесат на друго място.