Властите в Беларус напълно неоснователно се опитват да се оправдаят с НАТО, за да защитят действията срещу собствения си народ и това е много погрешно.

Такова послание отправи днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БТА. Той участва във видеоконференция в Рига, посветена на международната сигурност.

„Нашето послание е, че хората в Беларус трябва сами да определят бъдещето на страната си“, допълни Столтенберг.

И изтъкна, че присъствието на НАТО в Балтика е с изцяло отбранителна цел.

„Агресивните и военните действия на Русия продължават от дълги години - с незаконното завземане на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна, със струпването на войски по границите, използването на бойни химически средства, с опити за убийство на опоненти, дезинформационни кампании, стремеж за намеса в изборите в страни от алианса, с разполагането на нови ядрени ракети. Русия е нашият най-голям съсед и това няма да се промени“, каза още генералният секретар.

Беларуски художник е починал в Минск от раните в резултат на побой, нанесен от силите на реда, предаде АФП. 31-годишният Роман Бондаренко бил подложен на няколкочасова операция, но лекарите не успели да го спасят. Той бил задържан на 11 ноември след спречкване в голям мински двор, известен като Площада на промените. Това станало след спречкване с цивилни милиционери, които се опитвали да махнат от там бяло-червено-белите флагове, използвани от опозицията.

Според беларуските власти Бондаренко бил пиян. Пожелали анонимност лекари обаче са категорични, че той не е имал следи от алкохол в кръвта си.

„Това е скандален и срамен резултат от действията на беларуските власти, които не само пряко и насилствено идвършиха репресии срещу собственото си население, но и създадоха среда, в които такива беззаконни и насилствени действия могат да имат място, като не само се нарушават основните права и свободи на беларуския народ, но и не се зачита животът на хората.“

Така говорител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) осъди смъртта на Роман Бондаренко в специално изявление.

ЕС продължава да бъде на страната на народа в бившата съветска републикаи е готов да наложи допълнителни санкции.

„Не можем да кажем на този етап какъв вид санкции бихме могли да наложим заради този инцидент“, каза говорителят в отговор на журналистически въпрос.