Въпреки че остават броени дни до изтичането на срока, в който България трябва да даде зелена светлина за преговори на Северна Македония с ЕС, напредък по темата все още няма. Това стана ясно от думите на вицепремеира Красимир Каракачанов пред парламента. Той даде разяснения пред депутатите за провеждащите се преговори, тъй като е част от преговорния екип.

Каракачанов зави, че правителството се придържа към договора за добросъседство, подписан пред 3 години и рамковата позиция на праивтелството, потвърдена и от парламента от миналата година.

"Заявяваме ясно и недвусмислено - подкрепяме Западните Балкани, но това не може да става безусловно и при неизпъление на договорите. Предлагани са няколко варианта на македонското правителство на базата на тази рамкова позиция", каза Каракачанов.

Той отхвърли твърденията, че България е притискана от трети държави да отстъпи. И обясни, че германското председателство е предложило само и единствено да бъде посредник ако това се налага.

"Договорът не се изпълнява така както са неговите разпоредби. Има забавяне на работата на историческата комисия, самите решения не са обявени публично, не се провеждат като част от тяхната държавна политика. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата", каза Каракачанов.

И поясни, че този език на омраза спрямо българския народ се употребява и от държавни медии, както и от държавни институции. 

"Няма никакъв напредък за промяна в учебната система", каза още Каракачанов.

И поясни, че в Северна Макдония все още има надписи в казарми, които са с крайно антибългарско съдържание. А в част от тези казарми по линия на НАТО има и български военни.

"Без да се преодолее говора на омрзата, без да има ясна ревизия на образователната ситема, без преодоляване на въпросите за исторически личности и събития, няма как България да има друга позиция, освен тази, която е заявила. Смятаме, че България е направила достатъчно жестове през тези близо 30 години, откакто първа призна Македония. През последните 3 години, след договора, въпреки минмалния напредък, дадохме съласие за членство на Македония в НАТО", каза още Каракачанов.

Последните разговори са били преди няколко дни, но до никакво решение не се е стигнало и въпросът остава открит.

"Основно поради нежелание на колегите от Скопие да приемат много ясно заложените в българската рамкова позижия постановки. България няма как да приеме една идентичност, която се изгражда върху фалшифицирани факти в бългрската история, Спорът не е до една или друга личност. Не е само до личноста на Гоце Делчев. Гоце Делчев е само една от големите личности, но не и единствената, която през последните 75 години е обект на фалшификация", заяви Каракачанов.

И допълни:

"Официалните власти продължават да отричат очевидните факти. Не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в Македония да станат част от ЕС. Обяснили сме, че това няма как да стане за сметка на българския национален интерес, за сметка на отнемане на част от българската национална и културна идентчност. Поставили сме въпроса за реабилитация на всички, които след 1944 г. са репресирани като българи. В цяла Източна Европа този процес приключи много отдавна. В Македония не е запонал.

Каракачанов изтъкна, че по темата "Македония" в българското общество има консенсус, което е много добър знак.