Столичният общински съвет гласува днес извънредна точка за детските градини и ясли в София. Промените в Правилника за прием на деца в общинските ясли и детски градини са с цел да се защитят децата, които вече са приети, но не могат веднага да бъдат пратени от родителите си на забавачка заради пандемията.

Досега децата, които отсъстват дълго в началото на годината можеха да загубят мястото си, а отсъствията се извиняваха с бележка от лекар.

След промените обаче, докато София се намира в червена и оранжева зона на епидемията от COVID-19, отсъствията на децата се извиняват служебно.

В допълнение са намалени като брой нужните документи, които родителите трябва да предоставят за класиралите се деца при записване в детска градина. Въведени са и критерии за адресна регистрация, които дават предимство на родители с деца, живеещи дългогодишно в София.

Кметицата Йорданка Фандъкова и днес увери, че за момента не се предвижда затваряне на детските градини и подобна мярка ще се вземе само в краен случай.