В отворено писмо до парламента главният секретар на президента Димитър Стоянов призова народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов да представи доказателства за твърденията си от парламентарната трибуна на 11 ноември, че Стоянов "десет дни е обикалял и пръскал зарази по учения".

Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Димитър Стоянов настоява при непредставяне на такива доказателства за публично извинение от страна на г-н Иванов за изречената неистина.

В писмото си Димитър Стоянов напомня, че е в отпуск от администрацията на президента от 26 октомври, а от 29 октомври спазва предписаната му изолация и няма публични изяви и контакти. От тази дата той с доказан COVID-19.

Главният секретар на президента подчертава, че изричането на неверни твърдения от парламентарната трибуна за извличане на политическа изгода не е прецедент, но е крайно непочтено към гражданите.

"Манипулациите, разпространявани от депутати, рушат и последните остатъци от доверие в 44-то Народно събрание, чийто авторитет е и без това вече тежко компрометиран от качеството на неговата работа", пише още в отвореното писмо на Димитър Стоянов.

По думите на главния секретар на президента, придържането към фактите и извинението за допуснати грешки са първата задължителна стъпка за промяна на общественото мнение към парламента.

Лъчезар Иванов в действителност се изказва вчера от парламентарната трибуна , след като от БСП обвиниха управляващите, че "изнасилват" карантинирани колеги, в това число такива, които са положителни за COVID-19 и са настанени в болница, да участват в заседанията онлайн - само и само да има кворум. 

Припомняме, че преди това от Обединени патриоти обвиниха за болните си съпартийци депутатите от левицата - "пръскали" заразата като не носели маски в сградата на парламента.