"Всеки терористичен акт е политическо действие. Той е израз на политическа воля чрез насилиев. Затова е проблематично да се обяснява политическо действие с цивилизационни или религиозни аргументи"

Това ни каза Ралица Трифонова - експерт по събирането на информация за целите на сигурността и един от големите познавачи на близкоизточните проблеми, с която разговаряхме в осмия епизод на авторския подкаст на сайта и списанието Клуб Z. 

Разговорът ни, провокиран от последните терористични атаки във Франция и Австрия, опита да даде отговори на някои от въпросите, които поставиха лидерите на ЕС - като френският президент Еманюел Макрон например - в криза ли е ислямът, може ли да се справи сам с радикалните елементи или Европа от своя страна трябва да предприеме нещо, за да сложи край на кървавите вълни, които периодично заливат континента. 

Защо изобразяването на Мохамед, особено под формата на карикатурата, така разгневява мюсюлманите по целия свят? 

Може ли това да се промени или и след 100 години ислямският свят ще се противопоставя на опитите на запада да "го обучи" в иделогоията на секуларизма и разделението между светска власт и религиозна такава? 

Защо именно Макрон бе център на антиевропейските протести из големите мюсюлмански центрове и може ли външен за общоността политик да покаже проблемите? 

Не на последно място - има ли опасност България и нейните младежи да бъдат достигнати от радикалните гласове на екстремистки имами, какво е влияението на турската "Дианет" върху родното мюфтийство и работят ли българските служби?

За всичко това говорим в осми епизод на Z-Каст. 

 

Можете да слушате Z-Каст и в SpotifyGoogle PodcastsApple Podcasts и TuneIn