Никакви турски миротворци няма да бъдат пращани в Нагорни Карабах, увери днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Никакви миротворчески подразделения на Република Турция няма да бъдат пращани в Нагорни Карабах. Това ясно е казано в изявлението на лидерите на Азербайджан, Армения и Русия за пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах", каза Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии.

Той подчерта, че турски наблюдатели ще бъдат разположени само на територии, които Азербайджан е контролирал още преди избухването на боевете в края на септември.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви, че възможността за присъствие на турски миротворци в Нагорни Карабах не е била обсъждана. Това би било невъзможно без съгласието на Баку и на Ереван, подчерта той.

В отговор на въпрос дали Русия е готова да приеме присъствието на турски миротворци в Нагорни Карабах, Песков заяви:

"Тази тема не се обсъжда. Това не може да бъде тема за обсъждане само между Москва и Анкара. За това трябва да дадат съгласието си и Армения, и Азербайджан."

Що се отнася до изказванията от страна на Анкара, че турски миротворци може да бъдат в състава на мисия в Нагорни Карабах, Песков допусна, че може да има разминавания по този въпрос при тълкуването на споразумението.

Междувременно още два самолета Ил-76 с руски миротворци потеглиха за Армения, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

Армения арестува 10 опозиционери

Десет представители на арменската опозиция бяха арестувани днес заради ролята си в съпътстваните от насилие демонстрации срещу подписаното от министър-председателя Никол Пашинян споразумение за Нагорни Карабах, което де факто е победа за Азербайджан, предаде Франс прес, като се позова на съдебните власти.

Опозиционерите, сред които лидерите на десноцентристката партия "Процъфтяваща Армения" и лявата Арменска революционна федерация "Дашнакцутюн", са били задържани. Причината е незаконно организиране на масови безредици - престъпление, което се наказва с 10 години затвор.

В нощта срещу вторник сградите на правителството и на парламента бяха нападнати и частично опустошени.

Вчера се проведе демонстрация без сериозни нарушения, а за днес следобед е насрочен нов протест, съобщиха представители на опозицията.

На законните ни искания властите отговориха с репресии. Лидерите на протестното движение са задържани от силите за сигурност. Нека всички, на които родината не е безразлична, да дойдат на шествие в 17 ч. Искането ни е оставка на Пашинян. Но ще се борим и за освобождаване на политическите затворници в Армения, заявиха от опозицията, предаде ТАСС.

Искането за оставка на арменския премиер се подкрепя от 17 политически сили.

Арестите бяха извършени, след като в полунощ изтече ултиматум на опозицията Пашинян да се оттегли заради подписването на споразумението под егидата на Русия за слагане край на военните действия с Азербайджан.

Съгласно текста на документа след 6 седмици на смъртоносни боеве за азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах и околните райони Азербайджан си връща контрола върху обширни територии, които от началото на 90-те години на миналия век бяха под арменски контрол.

На място ще бъдат разположени около 2000 руски миротворци, които да гарантират оцеляването на самопровъзгласилата се арменска република Нагорни Карабах, вече с намалена територия и отслабена.

Пашинян заяви, че е подписал "с мъка" по искане на армията и на сепаратистките лидери, тъй като в противен случай според него целият район е щял да премине под азербайджански контрол.

Арменският премиер обвини протестиращите, че са ръководени от корумпираната олигархия на стария режим, свален през 2018 г. при революция, която го доведе на власт.

Арменското министерство на отбраната обяви зона, забранена за полети, в Армения и Нагорни Карабах, с изключение на военни самолети, съобщи руската агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.