Столичният общински съвет прие днес разширяване на зелената зона в софийските квартали "Яворов" и "Иван Вазов". Предложението на групата на "Демократична България" и техните районни кметове на "Слатина" и "Триадица" - Георги Илиев и Димитър Божилов - бе прието от мнозинството в необичаен консенсус на управляващи и опозиция.

Разширението в "Яворов" обхваща територията между бул.“Цариградско шосе“, бул. “М. Еминеску“, бул. “Шипченски проход” и ул. "Акад. Людмил Стоянов". В квартал „Иван Вазов“ към зелената зона се добавя територията между ул. "Бяла черква”, бул. "П. Ю. Тодоров“, бул. “България”, бул. "П. Каравелов“.

Целта на разширяването е да облекчи гражданите, които живеят в тези райони, и да намали трафика. Предложенията за разширяване бяха подложени на обществени обсъждания в двата района и подкрепени от мнозинството живеещи, които искат разширението още от 2018 г.

За местните това означава, че ще има повече свободни паркоместа по улиците, като тези с адресна регистрация могат да си заплатят едногодишна такса за зона и да паркират спокойно в близост до дома си. Винетният стикер за живеещи в зоните за платено паркиране става електронен и може да се извади за 1, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални.

Облекчава се и процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Преди това първоначалната версия на доклада на ГЕРБ, който предвиждаше разширяване на синята и зелената зона и удължаване на работното им време с 1 час (от 19,30 ч до 20,30 ч.), бе отхвърлено.

Прие се обаче да има зелена зона и в събота от 10 до 18 ч. Досега тя беше активна само в работни дни. Тази промяна ще влезе в сила от 4 януари 2021 г.