Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Столичният общински съвет прие днес разширяване на зелената зона в софийските квартали "Яворов" и "Иван Вазов". Предложението на групата на "Демократична България" и техните районни кметове на "Слатина" и "Триадица" - Георги Илиев и Димитър Божилов - бе прието от мнозинството в необичаен консенсус на управляващи и опозиция.

Разширението в "Яворов" обхваща територията между бул.“Цариградско шосе“, бул. “М. Еминеску“, бул. “Шипченски проход” и ул. "Акад. Людмил Стоянов". В квартал „Иван Вазов“ към зелената зона се добавя територията между ул. "Бяла черква”, бул. "П. Ю. Тодоров“, бул. “България”, бул. "П. Каравелов“.

Целта на разширяването е да облекчи гражданите, които живеят в тези райони, и да намали трафика. Предложенията за разширяване бяха подложени на обществени обсъждания в двата района и подкрепени от мнозинството живеещи, които искат разширението още от 2018 г.

За местните това означава, че ще има повече свободни паркоместа по улиците, като тези с адресна регистрация могат да си заплатят едногодишна такса за зона и да паркират спокойно в близост до дома си. Винетният стикер за живеещи в зоните за платено паркиране става електронен и може да се извади за 1, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални.

Облекчава се и процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Преди това първоначалната версия на доклада на ГЕРБ, който предвиждаше разширяване на синята и зелената зона и удължаване на работното им време с 1 час (от 19,30 ч до 20,30 ч.), бе отхвърлено.

Прие се обаче да има зелена зона и в събота от 10 до 18 ч. Досега тя беше активна само в работни дни. Тази промяна ще влезе в сила от 4 януари 2021 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.