Така наречената Ислямска държава (ИД) е най-богатата в света терористична организация с годишен доход от 2 милиарда долара.

Това гласи класация на сп. "Форбс Израел".

Само две от групировките в "Топ 10" не са ислямистки. Това са Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) и все още действащата в Северна Ирландия ИРА-истинска.

"Опашкар" е печално известната в Нигерия групировка "Боко Харам". Тя печели годишно "само" 25 милиона долара.

"ИД има огромна икономическа мощ. Нейните действия сериозно застрашават устоите на държавите в Близкия изток. Тя е много голяма заплаха, която може да взриви световния ред, едно земетресение, което ще се усети в целия свят", заявява пред изданието Ефраим Халеви - бивш шеф на израелските разузнавателни служби "Мосад".

Ефраим Халеви - бившият шеф на "Мосад", предупреди, че ИД има много голяма икономическа мощ. Снимка Уикипедия

В момента ИД контролира 60 на сто от петролните ресурси в Сирия и 7 нефтени и газови находища в Ирак. Оттам идва лъвският пай на доходите на джихадистката групировка, ръководена от иракчанина Абу Бакр ал Багдади. Друга част от парите тя печели от изнудвания и откупи, платени от чуждестранни правителства за заложници, граждани от техните страни. Отделно идват дарения от ислямистки организации по цял свят. Освен това ИД търгува с петрола, който контролира. Бойци на групировката нерядко обират банки. Според висш служител на израелските служби от изключителна важност е да могат да бъдат давани на съд банките, помагащи на терористите да перат парите си.

Втора в класацията на "Форбс Израел" е палестинската групировка "Хамас". Тя разполага с 1 милиард долара. Ислямистката организация удвоила богатството си от 2007 г. насам. Тогава тя овладя ивицата Газа, където е прогонена от съперниците си от "Ал Фатах". Година по-рано "Хамас" спечели изборите в палестинските територии.

Парите на организацията идват от други арабски страни, най-вече от Катар, както и от ислямистки групи. Отделно "Хамас" облага с данъци вноса на стоки в Газа и взема пари за издаване на лицензи за издаване на разрешителни за различни търговски дейности. Наложената през 2007 г. от Израел блокада на ивицата Газа само увеличи богатството на ислямистите. А управата на "Хамас" там краде сериозни суми от международните помощи.

През 2012 г. в Газа е имало 600 милионери, натрупали състоянието си с помощта на тунелите, прокопани между ивицата и Египет. Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал, който живее в "златно изгнание" в Катар, се превърна в един от най-богатите ислямистки вождове в света. Той печели от множество проекти за недвижими имоти в Катар и притежава сметки за милиони в египетски банки.

Значително забогатял и Исмаил Хания - лидерът на "Хамас" в Газа и някогашен премиер на Палестина. И всичко това става на фона на 40-процентната безработица в ивицата.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания (вдясно) и Халед Мешаал махат на симпатизантите си в град Рафа в ивицата Газа.

Значително по-бедна е ливанската шиитска проиранска групировка "Хизбула". Тя разполага с 500 милиона долара. Ислямистката организация е заподозряна за атентата срещу израелски туристи на летището в Сарафово на 18 юли 2012 г. Тогава загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.

Славната някога "Ал Кайда" днес е същински "бедняк" със своите 150 милиона долара. Групировката, чиито бойци сринаха Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., така и не може да се изправи напълно на крака след ликвидирането на Осама бин Ладен преди три години. Айман ал Зауахири винаги ще бъде бледа сянка на своя предшественик.

ТОП 10 НА НАЙ-БОГАТИТЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Организация Къде действа

Годишни доходи

в долари

1.      "Ислямска държава" Сирия, Ирак 2 милиарда
2.      "Хамас" Ивица Газа 1 милиард
3.      ФАРК Колумбия 600 милиона
4.      "Хизбула" Ливан 500 милиона
5.      Талибани Афганистан 400 милиова
6.      "Ал Кайда" В целия ислямски свят 150 милиона

7-8.  "Лашкар е-Тайба"

         "Ал Шабаб"

Пакистан

Сомалия

 

100 милиона

 

9.      ИРА-истинска Северна Ирландия 50 милиона
10.    "Боко Харам" Нигерия 25 милиона