През последните пет години американският техногигант Google навлезе смело в средния клас смартфони със серията устройства Pixel, които се съревновават по продажби с върховите смартфони на Samsung, Huawei, Apple и други.

Това бе постигнато не с най-новия хардуер, а с ексклузивни софтуерни функции, които Google на практика въвежда първо за Pixel устройствата, преди те да се появят в най-новата версия на Android. Една от най-ценните функции, която обаче няма да излезе извън Pixel, беше безкрайният облачен акаунт за снимки Google Photos.

Всеки с Pixel устройство, което освен това беше с някои от най-добрите камери, можеше да е сигурен, че няма да му свърши мястото за снимки. Компанията просто не зачита към лимита от 15 гигабайта в Google Drive снимки и видеа до 1080p резолюция. Това означаваше практически вечна, неограничена клауд услуга.

Всичко хубаво обаче има своя край, съобщи Wired. От следващото лято тази промоция за притежаващите Pixel устройства приключва и всяка нова снимка ще запълва скромните 15 GB място в Google акаунта им. За повече потребителите ще трябва да си платят.

Добрата новина е, че старите качени снимки и клипове ще си останат в облака и няма да се зачитат за заемащи от ограниченото вече пространство. 

Основната причина, която посочват от компанията, е прекалено натоварване на сървърите им. Pixel устройствата станаха много популярни, ползвани ежедневно за снимки, и безлимитен клауд просто излиза твърде скъпо дори за Google.