В спортни одежди, видимо в добро настроение и първоначално с поставена предпазна маска даже на носа, първата "инспекция" на премиера Бойко Борисов, след като преболедува от коронавирус, е факт. Спирката е "Пирогов", гидът - директорът проф. Асен Балтов, компанията - здравният министър Костадин Ангелов, а целта - проверка на ремонти дейности и получена нова апаратура от болницата - скенер.

По традиция визитата на Броисов протече "на живо" във фейсбук. Проф. Балтов го разведе из клиниката, в която се инвестира, обясни му подробно какви са плановете за настоящето и бъдещето, показа му къде е триажът, къде е апаратурата за ядрено-магнитен резонанс, разказа му как новият уред "те сканира, прави 3D и 2D визуализация". А "Пирогов" може би е най-добре оборудваната болница, когато става дума за лечение на травми (проф. Балтов е травматолог и хирург - б.р.).

При срещите си с медиците по коридорите и кабинетите в лечебното заведение министър-председателят питаше: "Харесва ли ви", а в отговор единия път получи: "На Вас харесва ли ви?" На това Борисов отвърна с усмивка, че нищо не разбира, а всеки трябва да отговаря за това, от което разбира. "Пациентите ще са благодарни", получи уверение той. И само попита дали за това, което вижда, са били отпуснати пари от Министерския съвет. Здравният министър уточни, че става дума за 2,5 млн. лв. 

Премиерът не пропусна да отправи и заръки: планираните и текущи ремонти да приключат до 15 декември. А реконструкциите в клиники, щом започнат - и другият нов апарат за "Пирогов" да е наличен, а не да се чака първо ремонтът да приключи. 

"Готов е апаратът специално за "Пирогов", чака на стенд бай", увери моментално Балтов.

Директорът на спешната болница повтори за пореден път, че "Пирогов" разкрива още 400 легла за средно гежки и тежки случаи на коронавирус. Но изведе министър-председателя от изхода "на чистия поток" - тоест звеното в болницата, което е за други пациенти и няма досег с частта, в която се лекува коронавирус. 

"В обедната почивка, вместо да обедвате днес, ще ви покажа какво правиме...."

Веднага след срещата в "Пирогов" премиерът се качи по традиция на джипа. С Балтов и Ангелов на задната седалка. Закара ги да видят инфраструктурните проекти, които се строят, въпреки пандемията. Появи се и министър Петя Аврамова, защото "трябва да се види и Петя какво прави". 

Живото предаване, разбира се, беше налице. 

"Колеги, в обедната почивка, вместо да обедвате днес, ще ви покажа какво правиме, докато вие най-геройски излекувате и пращате обратно тук хората да работят. Ето ви как изглежда пътят към Белград вече. Помните как изглеждаше... паважи. Година и половина труд...", започна Борисов, докато е зад волана.

То и събеседниците му отново се впуснаха в разговор и цитиране на успехи, числа, осигурени пари в битката с коронавируса. Числа, които преди това само в рамките на днешния ден министърът на здравеопазването беше споделил поне два пъти - веднъж в парламента и после на брифинга на Националния оперативен щаб. 

 

"Всеки здрав трябва да работи, за да не спират процесите."

 "Всичко това са нови мостове, Балтов, нови кръгове, всичко това е направено от март. Ето ги милите строители как работят. Оздравяват, връщат се..."

"Работата носи свобода, носи щастие, носи живот, взема заплата, може да си храни семейството", изреди Борисов.

И прогнозира, че заради навременните мерки на правителството и работата на лекарите, както и заради политиката да не се "затваря държавата", защото "иначе ще загубим хората", "първи ще излезем, живот и здраве, нация, която за разлика от другите не очаква, че само с военни положения, забрани, заповеди....". Припомни, че ходенето на ресторант е по желание, а мерките трябва да се спазват. 

А за самата разходка до пътя за Белград обяви, че това не е "инспекция". А му е драго да види свършеното.